Cum poate fi detectat un atac nuclear iminent

Sursa: Wikipedia

În timp ce NATO desfășoară exerciții nucleare, spionajul occidental vizează focoasele Rusiei pentru a urmări orice semn de punere în mișcare, notează The Economist.

Principalele linii ale analizei: 

 • Pe 17 octombrie, NATO a început două săptămâni de exerciții nucleare în Belgia, denumite Steadfast Noon. La sfârșitul acestei luni, NATO se așteaptă ca Rusia să organizeze propriile exerciții nucleare, numite Grom, pentru a doua oară în acest an. Steadfast Noon, care implică 60 de avioane de la 14 aliați — inclusiv bombardiere B-52 din America — este „o activitate de antrenament de rutină, recurentă”, fără legătură cu războiul din Ucraina, susține NATO. Cu toate acestea, contextul este foarte departe de rutină; Săptămâna aceasta, NATO va exersa atacuri nucleare în timpul unui război european major despre care unii analiști se tem că ar putea duce la escaladare nucleară.
 • Momentul poate părea alarmant, dar riscurile încă par mici. Cu cât forțele Rusiei sunt împinse mai mult înapoi, cu atât este mai mare teama că președintele lor, Vladimir Putin, va folosi arme nucleare în Ucraina, așa cum a amenințat din când în când. După cum a spus președintele Joe Biden, lumea se confruntă cu cea mai mare amenințare tip „Armaghedon”, de la criza rachetelor din Cuba din 1962.
 • La începutul războiului, America a amânat lansarea de probă a unei rachete balistice intercontinentale Minuteman III, de teamă că ar putea fi considerată ca escaladând. De atunci, Occidentul a simțit că este necesar să avertizeze Rusia asupra consecințelor „catastrofale” dacă folosește arme nucleare. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că anularea Steadfast Noon ar însemna o dovadă de slăbiciune. Pentru Hans Kristensen, de la Federația Oamenilor de Știință Americani, un think-tank, situația este un „exemplu din manual” de escaladare, în care ambele părți vor să arate că sunt serioase în ceea ce privește descurajarea și nu pot coborî ștacheta de teamă să nu pară slabe.
 • Va primi lumea vreun avertisment dacă Putin este pe cale să treacă pragul nuclear? Probabil, spun spionii occidentali. Judecând după ceea ce știuseră din vreme despre invazia Rusiei, par să aibă o perspectivă bună asupra procesului decizional al Kremlinului. În ceea ce privește sateliții și alte mijloace tehnice, multe vor depinde de ce arme ar decide să folosească.
 • Arsenalele de arme „strategice” cu rază lungă de acțiune ale Rusiei și ale Americii sunt monitorizate îndeaproape în cadrul Tratatului New Start, care limitează fiecare tabără la 1.550 de focoase dislocate pe rachete, bombardiere și submarine. Problema este că multe dintre acestea sunt menținute la un stadiu avansat de pregătire și pot lansa fără avertisment. Sateliții și radarele de la sol ar urma să identifice și să urmărească rachetele balistice numai după ce acestea sunt lansate; rachetele de croazieră cu zbor la altitudine joasă ar fi mai greu de detectat. Totuși, folosirea acestor arme este puțin probabilă deoarece prezintă un risc mult mai mare de a provoca un război cu NATO, având în vedere că ar putea fi confundate cu un atac asupra Occidentului. NATO va urmări îndeaproape exercițiul Grom, care a implicat în trecut teste de rachete balistice intercontinentale lansate de submarine.
 • O opțiune mai fezabilă ar fi o lovitură nucleară limitată folosind una sau mai multe dintre cele 2.000 de arme „tactice” ale Rusiei, care au în general o putere explozivă mai mică și o rază de acțiune mai mică. NATO are aproximativ 100 de astfel de arme depozitate în Europa.
 • Focoasele tactice ale Rusiei sunt ținute în câteva zeci de locuri de depozitare, separat de avioanele și rachetele care ar fi necesare pentru a le transporta. Pregătirile pentru utilizarea lor ar trebui astfel să fie detectabile. Cheia constă în a urmări prin satelit și prin alte mijloace deplasarea focoaselor din locurile de depozitare. Focoasele vor fi transportate cu trenul sau camionul, păzite de unități de elită ale Direcției Principale a XII-a, care este responsabilă de întreținerea focoaselor, și însoțite de mașini de pompieri și vehicule speciale de recuperare. Unitățile militare care ar folosi armele ar putea prezenta, de asemenea, o activitate neobișnuită. Toate acestea ar genera probabil comunicări electronice mai intense.
 • Țările occidentale cunosc semnele revelatoare pentru că, după războiul rece, au lucrat timp de decenii cu Rusia pentru a îmbunătăți siguranța arsenalului său nuclear, în cadrul programului de reducere a amenințărilor prin cooperare (CTR). Unele dintre echipamentele și procedurile specializate ale Rusiei au fost proiectate cu ajutorul experților occidentali.
 • William Moon, un veteran al CTR, spune că o mișcare mare de focoase ar fi aproape sigur observată. Dar pentru o demonstrație tactică limitată, Rusia ar putea încerca să strecoare unul sau două focoase în camioanele obișnuite. Detectarea unei astfel de mișcări ar fi „ca datul cu banul”, spune el.
 • Pavel Podvig de la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare, un think-tank din Geneva, observă că, odată montate pe lansatoare mobile de rachete și ascunse în păduri, armele nucleare tactice ar fi greu de găsit. Dar, adaugă el, „Rusia nu va ști dacă este urmărită. Nu va avea niciodată certitudine”.
 • În orice caz, susține James Acton de la Carnegie Endowment, ascunderea mișcării focoaselor ar fi împotriva scopului Rusiei: „Putin ar vrea să știm că se pregătește pentru recurgerea la arma nucleară. El ar prefera mai mult să amenințe că va folosi arme nucleare și să extragă concesii decât să le folosească efectiv”.

NATO şi-a început exerciţiul nuclear anual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here