Cum s-au „evaporat” cei trei chinezi care au spus lumii adevărul despre epidemia de coronavirus din China

Sursa: Pexels

Câțiva chinezi curajoși și-au asumat riscuri uriașe pentru a spune adevărul despre amploarea epidemiei de coronavirus din China, într-un moment în care regimul de la Beijing inundase deja spațiul public cu date false și începuse vaste operațiuni de mușamalizare. Le Parisien reconstituie ultimele semne de viață date de trei dintre ei.

Lunile trec, întrebarea rămâne: Măcar sunt în viață? Ai Fen, Chen Qiushi și Fang Bin, trei cetățeni chinezi, încă lipsesc de acasă după ce au sfidat cenzura și au dezvăluit punctele slabe ale crizei de sănătate, declanșată de coronavirus în țara lor. „Avem foarte puține informații despre ei. Singura certitudine e că sunt în mâinile autorităților chineze”, explică susține Pierre Haski, președintele Reporteri fără Frontiere, citat de Le Parisien, într-un amplu material dedicat celor trei.

Chen Qiushi: „În față virusul, în spate puterea”

Chen Qiushi, în vârstă de 34 de ani, a fost primul care nu a mai dat semne de viață. Acest avocat pentru drepturile omului a filmat, în februarie, ce se întâmplă într-un spital din Wuhan copleșit de afluxul de pacienți.

Tot mai numeroasele sale filmări au devenit rapid deranjante pentru autoritățile comuniste. „Sunt foarte speriat. În față, am virusul, în spate puterea chineză”, afirma tânărul, în 29 ianuarie, într-un videoclip.

Pe 6 februarie, contul său de pe Weibo a fost șters. A doua zi, părinții lui au fost informați despre plasarea fiului „în carantină”, deși acesta nu prezenta simptome. Iar de atunci, Chen Quishi nu a mai dat niciun semn de viață.

Dispariția lui Fang Bin

Cazul lui Fang Bin este destul de similar cu al lui Chen Qiushi.

Managerul unui magazin de îmbrăcăminte, Fang Bin a devenit celebru după pe 1 februarie a publicat un videoclip care a strâns peste un milion de vizualizări. Spunea la acea vreme că în imagini apar opt cadavre ale pacienților bolnavi de Covid-19, descoperite în fața și în interiorul unui spital din Wuhan. Imaginile șocante au iritat autoritățile comuniste. Urmarea: un lung interogatoriu și confiscarea laptopului.

„Astăzi, o femeie vine să-mi aducă mâncare. Vor să mă carantineze”, spunea Fang Bin, în 4 februarie. Bărbatul a reușit să mai filmeze, ulterior, ofițeri în costume de protecție care încearcau să îi intre în casă.

Din 8 februarie, pe contul său nu mai sunt videoclipuri, iar familia nu mai are nicio veste despre el sau de la el.

„Fang Bin și Chen Qiushi au fost arestați, dar, evident, nu știm unde”, punctează președintele RSF.

Cazul Ai Fen

Un alt activist dispărut este Ai Fen, directorul de unității de urgențe de la spitalul Wuhan. Din 29 martie, nimeni nu a mai putut-o contacta. Această doctoriță a fost redusă la tăcere, la două săptămâni după ce criticase cenzura impusă de regimul comunist asupra informațiilor despre epidemia de coronavirus. „Dă încă semne de viață pe rețeaua de socializare Weibo, dar nimic nu ne spune că nu este forțată să o facă sau că nu autoritățile sunt cele care scriu de fapt, în numele ei”, subliniază Pierre Haski, citat de Le Parisien.

Dacă ceilalți doi avertizori au fost arestați, în cazul lui Ai Fen „misterul rămâne”.

S-a închis singură în casă? Este sub supraveghere? Nu există absolut nicio informație.

De la dispariția celor trei avertizori, asociațiile precum Reporteri Fără Frontiere s-au mobilizat pentru a încerca să le dea de urmă. O sarcină dificilă, însă, în fața unui regim care continuă să înalțe zidul tăcerii.

Scenariul cel mai probabil

Președintele Reporteri Fără Frontiere consideră că există două scenarii. „Fie autoritățile îi țin departe până se mai răcește subiectul crizei de sănătate. În acest caz, ne putem imagina că vor reapărea în câteva săptămâni, dar acest lucru este puțin probabil. Celălalt scenariu, mai apropiat de realitate, ar fi că nu vom mai auzi nimic despre ei o perioadă, iar după vreo șase luni aflăm că au fost puși sub acuzare pentru subminare”, adaugă el.

Acest al doilea scenariu a fost verificat de mai multe ori. Ren Zhiqiang, fost om de afaceri bogat și apropiat al vicepreședintelui Wang Qishan, lipsește din 12 martie, după ce a criticat public lipsa de transparență a regimului în gestionarea pandemiei. Într-un text postat online, această figură a elitei de la Beijing l-a comparat chiar pe președintele chinez, Xi Jinping, cu un „clovn” tiranic.

Rezultatul: după ce a dispărut timp de aproape o lună, bărbatul este acum ținta unei „investigații pentru încălcarea legii și disciplinei”, a anunțat, marți, Comisia pentru inspecția disciplinară a regimului.

1 COMENTARIU

  1. Dar dacă ar dispărea câțiva din ambasadele Chinei din Europa, așa pour les fleurs de cucu…?.și așa să mai răsucim cuțitul în rană… Taiwan is free !!!… Freedom for Tibet..!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here