„Cum să-ți rupi o mână” – cea mai populară întrebare pe Google, după mobilizarea anunțată de Putin

Sursa: Kremlinșru

Căutările pe Google pentru „cum să rupi o mână acasă” au crescut în Rusia, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a populației pentru a lupta în Ucraina, scrie Newsweek.

Președintele rus a declarat că recrutarea se va aplica doar rezerviștilor, decretul intrând în vigoare miercuri.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, care a vorbit după discursul lui Putin către națiune, a declarat că 300.000 de oameni cu „experiență militară anterioară” vor fi chemați.

La scurt timp după aceea, căutările Google după „как сломать руку в домашних условиях”, sau „cum să rupi un braț acasă”, au explodat în toată Rusia, stârnind speculații că unii ruși ar putea lua măsuri extreme pentru a evita trimiterea pe frontul din Ucraina.

Google Trends clasifică termenii de căutare de la zero la 100, pe o perioadă de timp, zero reprezentând punctul de cel mai mic interes, iar 100, cel mai mult.

Conform datelor Trends din ultimele șapte zile, nu au fost înregistrate căutări pentru „cum să rupi un braț acasă” până la ora 2 dimineața, când Putin și-a început discursul. Acest lucru nu înseamnă literalmente că nu au existat căutări pentru aceste cuvinte, doar că suma era atât de mică încât datele nu au putut fi cuantificate.

Cu toate acestea, până la 4 dimineața ET, acesta a crescut la 38 dintr-un posibil 100, arătând o creștere dramatică a căutărilor pentru această frază.

În timpul discursului său, Putin a spus că o mobilizare parțială ar fi „pe deplin adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm, și anume pentru a ne proteja patria, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia, pentru a asigura securitatea patriei și poporului nostru în teritoriile eliberate”.

El a avertizat ţările NATO că Rusia are la dispoziţie „diverse mijloace de distrugere” – o posibilă aluzie la armele nucleare.

Putin a adăugat că Rusia va „utiliza toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” dacă „integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru”.

Marți, autoritățile din patru zone controlate parțial de Rusia din Ucraina au declarat că vor organiza referendum pentru aderarea oficială la Federația Rusă.

Sondajele urmează să înceapă vineri în Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, deşi puterile occidentale au respins legitimitatea acestora.

Vorbind la Casa Albă, Jake Sullivan , consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a condamnat ceea ce el a numit un „referendum fals”, care „va fi manipulat”.

El a adăugat: „Permiteți-mi să fiu clar, dacă acest lucru se întâmplă… Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra vreunei părți anexate a Ucrainei. Nu vom recunoaște niciodată acest teritoriu ca fiind altceva decât o parte a Ucrainei”.

Dacă Rusia anexează în mod oficial părți din Ucraina ocupată, acest lucru i-ar permite lui Putin să prezinte războiul publicului rus ca pe o apărare a teritoriului suveran al Rusiei, mai degrabă decât ca pe o agresiune externă.

Proteste împotriva mobilizării parțiale au fost planificate pentru miercuri seara în orașele din Rusia. Demonstrațiile anterioare împotriva invaziei Ucrainei de către Putin au fost reprimate cu brutalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here