Cursa vaccinării trebuie accelerată. Scenariul dramatic al noii tulpini

Războiul vaccinării anti-COVID este amenințat de un defazaj periculos, odată cu intrarea în scenă a noii tulpine a coronavirusului, care a dus deja la impunerea unui nou lockdown în Marea Britanie. Ritmul lent al campaniilor de vaccinare, în special pe continentul european, dă voltă acestei tulpini.

Toate datele de până acum legate de caracterul mult mai contagios al noii tulpini s-au bazat pe predicții statistice. Ca să avem însă un rezultat complet privind potențialul de contagiune, mutația trebuia analizată în laborator. Ceea ce, de altfel, se și întâmplă la această oră. Cercetătorii vor să vadă ce anume face ca această tulpină să fie mai contagioasă. Așadar, semnele de întrebare plutesc în aer.

„Deci, nu știm sigur. Dar există o teorie, aceea că atunci când respirați această încărcătură virală, ea este mai lipicioasă. Coronavirusul este acoperit cu niște proteine asemănătoare florilor, numite ghimpi. Și când plutește în căile respiratorii, acești ghimpi se pot fixa pe anumite proteine de pe suprafața celulelor noastre. Și dacă pot obține o aderență puternică, atunci se pot strecura în interiorul celulelor noastre. Și acolo se pot replica. Deci, dacă vrei să ai succes, ca coronavirus, atunci trebuie să fii dotat cu o proteină puternică, care să te poată duce în celula gazdei. Acum, oamenii de știință cred că poate unele dintre aceste mutații îi conferă această îmbunătățire. Cu alte cuvinte, ghimpele se prinde mai strâns de celulele noastre și oferă virusului o șansă mai mare de a se înmulți”, a explicat Carl Zimmer, jurnalist specializat în știință, în podcast-ul The Daily al NY Times.

Un virus „din ce în ce mai descurcăreț”

Zimmer a spus că este mai mult decât îngrijorătoare rata de reproducere a noii tulpini.

„Deci, dacă aveți un R0 de 1 înseamnă că fiecare persoană infectată în medie infectează încă o persoană. Acum, oamenii de știință din Anglia au analizat cum a funcționat această nouă variantă în timpul lockdown-ului din noiembrie, comparativ cu celelalte variante. Cu celelalte variante, lockdown-ul a fost destul de eficient. Ei estimează că R0 a fost 0,95. Deci este sub 1, ceea ce este bine. Dar noua variantă în aceleași condiții avea un R0 de 1,45, a subliniat jurnalistul.

Acesta este indiciul care provoacă fiori experților, este un soi de bombă cu ceas Covid. Practic, sugerează Zimmer, noua tulpină propulsează cu 50% pericolul de infectare. În acest caz, care mai este eficiență măștilor? Tabloul creionat de jurnalist este unul sumbru.

„Deci, dacă mergeți la magazinul alimentar și până acum exista un risc de 10% de a respira virusul de la o persoană infectată, acum acesta este un risc de 15%. Dacă calculezi asta de la o persoană la alta, începi să obții o diferență uriașă. Iar măsurile obișnuite, care credem că sunt măsuri cu adevărat eficiente, pot să nu mai fie suficiente. Este posibil să trebuiască să căutăm măsuri mai drastice pentru a încetini acest lucru. De exemplu, fiecărui american i s-ar putea furniza o mască de înaltă calitate și apoi i se va cere să o poarte afară. Am putea avea teste masive, de exemplu, teste la domiciliu pe care oamenii le facă în fiecare zi. Am putea să facem astfel de lucruri și să fim într-adevăr mult mai agresivi în oprirea acestui virus. Și va trebui să fim mai agresivi, deoarece acest virus este din ce în ce mai descurcăreț”, a explicat Carl Zimmer.

Un „scenariu horror”

Și astfel ajungem la decalajul dintre situația creată de noua tulpină și ritmul scăzut al vaccinării.

În ciuda începerii campaniilor de vaccinare, expertul britanic în sănătate publică, Jeremy Farrar, nu crede că va exista o revenire rapidă la normalitate. În schimb, începe o „nouă fază periculoasă a pandemiei”, spune acesta, într-un interviu acordat publicației Der Spiegel.

Farrar este directorul Wellcome Trust, conducând a doua cea mai mare fundație din lume care susține cercetarea medicală. Timp de 18 ani, a fost șef al unității de cercetare clinică la Spitalul pentru Boli Tropicale din Ho Chi Minh, Vietnam, și este consilier al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Acești mutanți (noua tulpină – n.r.) sunt semnificativ mai contagioși și au devenit variantele dominante ale virusului în aceste țări, în doar câteva săptămâni. Mutantul britanic a fost găsit deja în alte câteva țări, inclusiv în Germania. Cred că este inevitabil ca aceste noi variante să se răspândească și să devină în curând dominante în întreaga lume. Acest lucru va face mult mai dificilă ținerea sub control a pandemiei – iar lucrurile s-ar putea agrava dacă virusul continuă să se modifice. Ne aflăm acum într-o cursă dramatică împotriva unui virus în schimbare, aflat sub o enormă presiune imună”, atrage atenia Farrar.

„În primul rând, trebuie să luăm măsuri urgente și foarte dure pentru a încetini răspândirea Sars-CoV-2 și a noilor sale variante. Și în al doilea rând, trebuie să vaccinăm părți mari din populația globală cât mai repede posibil, în prima jumătate a anului 2021 – trebuie să o facem înainte de vară. Dacă o lăsăm până toamnă, nu ar fi suficient de rapid. Am vedea un alt val în iarna lui 2021. Deci, Germania, de exemplu, trebuie să vaccineze mai mult de 4 milioane de oameni pe săptămână. Ne confruntăm cu o provocare imensă”, subliniază expertul britanic

Există pericolul ca vaccinurile să nu mai funcționeze împotriva noilor variante?

„Până în prezent, nu există indicii în acest sens. Dar există temeri că anticorpii monoclonali dezvoltați pentru tratamentul acut al pacienților cu COVID-19 s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine în varianta sud-africană. Dacă virusul este lăsat să se răspândească necontrolat, crește riscul apariției mutațiilor care oferă Sars-CoV-2 un avantaj și mai mare. Este doar o chestiune de timp. Nu ar fi o surpriză dacă, la un moment dat, virusul s-a schimbat atât de mult încât vaccinurile nu mai funcționează. Apoi, ar trebui să urmărim neajutorați, în timp ce pandemia revine, chiar dacă toată lumea a fost deja vaccinată – un scenariu horror”, atrage atenția Jeremy Farrar.

Ne putem pregăti pentru o astfel de urgență?

„Trebuie să dezvoltăm urgent vaccinuri și medicamente de a doua generație care vizează mai multe proteine ​​ale virusului evitând noile variante. Și trebuie să urmărim cu atenție evoluția virusului în întreaga lume. Pentru a detecta noi variante în timp, este necesară decodarea secvenței genetice a virusului în multe alte probe de la persoane infectate. Din păcate, Germania – ca multe alte țări – nu secvențiază suficiente virusuri. Germania are mult de recuperat. Pot apărea noi mutanți oriunde în lume, deci este în interesul nostru să sprijinim Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să coordoneze supravegherea la nivel global”, este de părere expertul.

Lista țărilor care au identificat infecții cu noua tulpină include Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania , Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Taiwan, România.

În Africa de Sud, a apărut o versiune similară a virusului, care se aseamănă cu  B.1.1.7. Potrivit oamenilor de știință care au detectat-o, această variantă din Africa de Sud, cunoscută sub numele de 501.V2, a fost găsită în până la 90% din probele ale căror secvențe genetice au fost analizate acolo de la mijlocul lunii noiembrie.

Autoritățile britanice au declarat că au detectat două cazuri ale variantei identificate în Africa de Sud. În ambele cazuri, persoanele infectate au fost în contact cu persoane care au călătorit în Marea Britanie din Africa de Sud în ultimele săptămâni. Elveția, Finlanda, Australia, Zambia și Franța au detectat, de asemenea, această variantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here