Dacă ești singur pe stradă, porți masca? Ministrul de Interne explică Ordinul privind obligativitatea măștii în aer liber

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat, joi, la Antena 3, că Ordinul dat recent spune foarte clar că este obligatoriu să porţi masca în toate spaţiile deschise unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 6 la mia locuitori, fiind vorba de spaţiile aglomerate. El a explicat că, dacă eşti singur pe stradă poţi să nu porţi masca şi poţi să mănânci un covrig, fără a purta masca, potrivit News.ro.

”Este obligatorie purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile deschise. Am spus aşa, că se exceptează de la această obligativitate persoanele care desfăşoară activităţi individuale sau împreună cu membrii familiei, cei care desfăşoară activităţi sportive, recreative şi de asemenea am spus că dăm posibilitatea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi a comitetului Bucureşti să vină cu alte excepţii dacă DSP-urile judeţene avizează astfel de excepţii.

El a menţionat că este vorba despre spaţiile deschise. ”Nu se referă acest Ordin la spaţiile închise”, a arătat Bode.

Întrebat despre faptul că la nivelul Bucureştiului nu s-a convocat încă şedinţa Comitetului, pentru că aşteaptă lămuriri privind excepţiile de la purtarea măştii în aer liber, ministrul de Interne a spus:  ”Eu cred că Ordinul comun e extrem de clar. Dacă au nevoie de alte explicaţii, le dăm şi la Bucureşti şi peste tot unde incidenţa este peste 6 la mie”.

Ministrul a ţinut să precizeze că vorbim despre activităţi individuale, nu unde sunt şi alţi oameni.

”Dacă circulăm pe stradă, singur, este normal să nu purtăm mască, dar dacă sunt şi alţii în jurul tău e obligatoriu să porţi mască. Nu poţi să faci activităţi sportive individuale, cu mască, sau dacă te plimbi singur, dar dacă sunt şi alţii în jur, este obligatoriu să porţi masca”, a explicat ministrul de Interne.

Ministrul a fost întrebat dacă o persoană poate mânca un covrig, pe stradă, fără mască, el răspunzând: ”Categoric da, dacă eşţi singur şi nu sunt şi alţi oameni în jurul tău.

”Poliţistul nu-ti poate da amendă dacă eşti singur pe stradă şi nu porţi mască. Dacă eşti în zona aglomerată şi nu porţi mască, pare toate pârghiile să îi sancţioneze pe cei care nu respectă legea

Lucian Bode a mai precizat că acest ordin nu face referire la vârstă persoanelor.

”În acest ordin vorbim despre activităţi, individuale, sportive, recreative, indiferent că sunt copii, maturi. Nu vorbim de vârstă”, a punctat ministrul.

Gheorghiță, semnal de alarmă: Deja suntem în scenariul în care era Italia anul trecut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here