Ședința CEX a PSD a fost întreruptă marți seara pentru ca Viorica Dăncilă să aibă o convorbire telefonică cu Ursula von der Leyen, căreia i-a comunicat decizia partidului de a-l nominaliza pe Dan Nica pentru postul de comisar european, notează Digi24. Dăncilă a declarat marţi, după ședința CEx, că a avut o discuţie cu preşedintele CE despre propunerile de comisar pe care urmează să le facă România, iar Dan Nica rămâne propunere, fiind o persoană respectată. De asemenea, a anunţat că va fi propusă şi o femeie, Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE, notează și news.ro.

Președintele Comisiei Europene nu ar fi fost încântată de reapariția numelui lui Dan Nica în discuție, motiv pentru care Viorica Dăncilă a revenit cu a treia propunere de comisar: Gabriela Ciot, secretar de stat la MAE. Surse din cadrul CEX au declarat pentru Digi24.ro că Ursula von der Leyen i-a cerut lui Dăncilă să îi trimită și o femeie drept propunere de comisar. 

Am discutat cu doamna preşedinte al Comisiei Europene. Dan Nica rămâne pentru că, aşa cum ştiţi, am făcut două propuneri de comisar european, un bărbat şi o femeie. Dan Nica rămâne pentru că este liderul europarlamentarilor PSD (…) Bineînţeles, noi am luat şi o rezervă, vom propune şi o femeie, Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE. Dacă Ungaria va face două propuneri, facem şi noi două propuneri, Dacă Ungaria face o propunere, facem şi noi o propunere”, a declarat Dăncilă potrivit news.ro.

Ea a spus că Nica este o persoană respectată şi susţinută de Grupul socialiştilor şi democraţilor europeni.

În ceea ce priveşte problemele lui Dan Nica în Justiţie, Dăncilă a spus că ea crede în prezumţia de nevinovăţie şi că deciziile se iau în instanţă. La insistenţele jurnaliştilor referitoare la faptul că în cazul lui Dan Nica instanţa nu s-a putut pronunţa pentru că faptele s-au prescris, ea a dat ca exemplu cazul preşedintelui Klaus Iohannis.

Dar despre preşedintele Iohannis ştim ce s-a întâmplat cu casele sau ce nu s-a întâmplat? Şi totuşi este candidat la Preşedinţie”, a replicat Dăncilă.

Întrebată ce o recomandă pe Gabriela Ciot pentru acest post, Viorica Dăncilă a răspuns: ”Preşedinţia rotativă a Consiliului UE deţinută de România a fost o preşedinţie de succes. Dar am avut nevoie şi de persoane care să reprezinte preşedinţia rotativă în plenul Parlamentului European. Reprezentantul României, al preşedinţiei rotative, a fost Gabriela Ciot. Este un om care cunoaste foarte bine modul de lucru în instituţiile europene şi pentru că am considerat că trebuie să meargă cineva care cunoaşte lucrurile cum este Gabriela Ciot, dar prima opţiune este Dan Nica”.

Liderul PSD a precizat că în şedinţa conducerii PSD s-a discutat despre propunerile pe care trebuie să le facă şi modul în care trebuie procedat în perioada următoare. 

De asemenea,a fost stabilită strategia pentru ca moţiunea de cenzură depusă de opoziţie să nu treacă şi a fost desemnat mandatarul financiar pentru alegerile prezidenţiale.

Gabriela Ciot este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar în 2015 a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene. În cadrul Facultății de Studii Europene este Directorul Școlii Doctorale „Paradigma Europeană” (relații internaționale și studii europene) și coordonează programele de masterat Management și negocieri internaționale și europene și Cultural Diplomacy and International Relations.

De asemenea, este coordonatoarea Centrului pentru Negocieri Internaționale și Europene, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, și a secției de Diplomație Culturală (ICD Berlin, filiala Cluj-Napoca). A obținut un doctorat în Relații Internaționale și Studii Europene (2012, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca) cu calificativul „Summa cum laudae” și un doctorat în Științe ale Educației (2009, Universiteit Ghent, Belgia).

În vara acestui an sudenții de la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” cereau o anchetă privind prezența la cursuri a Secretarului de Stat Gabriela Ciot (PSD). Cursanții cereau atunci o anchetă cu privire la prezența doamnei Gabriela Ciot la cursurile asumate prin contractul de muncă din anii universitari: 2017/2018 și 2018/2019;

Stimați profesori, activitatea profesională nu poate fi pusă în paranteze de cea politică, în acest sens vă solicităm măsuri legale și mai ales MORALE. Prestigiul Universității Babeș-Bolyai trebuie apărat!”, se arăta în textul petiției inițiate de un grup de studenți din cadrul Facultății de Studii Europene de la Universitatea „Babeș-Bolyai”.

Gabriela Ciot a fost numită secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe în septembrie 2017, în locul lui Bogdan Mănoiu. Ciot este doctor în relaţii internaţionale şi studii europene al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în 2015 a fost consilier al ministrului pentru Fonduri Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here