Premierul Viorica Dăncilă a eliberat din funcţie mai mulţi secretari de stat ai ALDE, potrivit unor hotărâri publicate joi seara în Monitorul Oficial. Trei dintre secretarii de stat ai ALDE au fost eliberaţi din funcţie de către prim-ministru fără să solicite acest lucru. Pe de altă parte, Dăncilă îi reproşează preşedintelui că refuză numirea unor miniştri ai ALDE. Deciziile vin la aproape trei săptămâni de când ALDE a ieşit de la guvernare.

Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și, dincolo de interesul personal sau de miza politică, importante sunt România și românii și au decis să respecte votul oamenilor din 2016 și programul de guvernare pe care ni l-am asumat împreună”, afirma Dăncilă, după ”defectarea” lui Tăriceanu din coaliția de guvernare.

Se pare însă că respectul premierului pentru membrii ALDE n-a ținut mult, din moment ce, iată, prin decizia de ieri, trei dintre secretarii de stat ai ALDE au fost eliberaţi din funcţie, de către prim-ministru, fără să solicite acest lucru, după cum informează Mediafax. Aceştia sunt Maria Magdalena Grigore, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Silviu-Dănuţi Măcuţă, secretar de stat la Ministerul Cercetării şi Inovării şi Cezar Caleap, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.

Alţi şase secretari de stat, printre care şi Andreea Lambru, secretar adjunct al Guvernului, au fost eliberaţi din funcţiile pe care le deţineau în Executiv, la cerere.

Prin urmare, Eleodor-Mihai Mandreş a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor, Ionel Muscalu din cea de secretar de stat la Ministerul Muncii, Iulian Octavian Stana din cea de secretar de stat la Ministerul Mediului.

Tot la solicitarea lor au fost eliberaţi posturi şi Adrian Vlad Chiotan din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi Petre Ionel din cea de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Pe 26 august, ALDE a decis în forurile statutare ieşirea de la guvernare şi formarea unei alianţe electorale cu Pro România pentru susţinerea candidaturii independente a lui Mircea Diaconu la prezidenţiale. Cei trei miniştri ai ALDE au demisionat a doua zi din Guvern.

Ulterior Viorica Dăncilă a propus alţi trei membri ai ALDE la portofoliile Mediu – Graţiela Gavrilescu, Energie – Ion Cupă şi Relaţia cu Parlamentul – Alexandru Băişanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că respinge remanierea cerută de premierul Viorica Dăncilă, spunând că o consideră nepotrivită.

Săptămâna trecută, Dăncilă susținea încă ”marea prietenie” dintre cele două partide, afirmând că ”avem mulți colegi de la ALDE, care nu au vrut să-și dea demisia și care vor să stea alături de PSD” .

În teritoriu dar și la nivel guvernamental avem secretari de stat de la ALDE, în teritoriu avem mulți colegi de la ALDE, care nu au vrut să-și dea demisia și care vor să stea alături de PSD. Avem doi secretari de stat care m-au contactat imediat, unul de la Apărare și unul de la MAE, care au spus că ei nu vor să iasă din guvernare pentru că drumul lor li se pare corect alături de PSD”, spunea Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here