De ce a deschis Putin ușile casei lui Prigojin și ce proiectează imaginile

Din rațiuni probabil de prealabilă fezandare politică a lui Prigojin, organul de propagandă Izvestia a deschis larg, însă controlat, ușile casei acestuia.

Cum și de ce s-a ajuns aici, dar și ce merită reținut din ceea ce am putut vedea?

1. Calculul „conducerii editoriale” de la Kremlin fusese, probabil, acela ca publicul rus să arunce un ochi critic la boarfele de lux ale (ex-)șefului Wagner. Când? Tocmai într-un moment în care nu doar rebeliunea, ci și populismul insalubru al acestuia devenise o amenințare la adresa populismului și mai insalubru al dictatorului însuși. Asta, pe de o parte.

2. Pe de alta, nu este exclus ca motivul „porților deschise” organizate via Izvestia să fi ținut și de natura incompletă a ceea ce fusese prezentat de Moscova și de Minsk drept agreat, semnat și parafat, după seara de 24 iunie: o încetare cu acordul părților a conflictului. În baza așa-zisului acord, mercenarii s-au întors din marșul spre Moscova, Prigojin urma să apuce calea Minskului, iar Putin avea să nu se răzbune pe Prigojin într-unul dintre cele două moduri „clasice”: cum o făcuse cu Navalnîi sau cum o făcuse cu Skripal-Litvinenko.

De reținut, în context, faptul că informații prezentate de presa rusă, dar oferite și presei internaționale de către dictatorul mai mic și așa-zis negociator, Alexandr Lukașenko, fac trimitere la două aspecte interesante:

  • Prezența lui Prigojin, după rebeliune, nu în Belarus, ci în Rusia – de la Sankt Petersburg până la Moscova, vorba lui Lukașenko.
  • O sulfuroasă reparație făcută lui Prigojin tocmai de către statul lui Putin, deși dictatorul rus pozase în „cel-de-neînduplecat”: e vorba returnarea zecilor de milioane confiscate inițial, în cursul perchezițiilor de la Wagner.

Dacă este așa, așadar dacă Prigojin deja bântuie prin Rusia în loc să se ascundă în Belarus, iar banii lui Prigojin revin în buzunarele acestuia, asta poate însemna că acordul nu a fost închis, iar un soi de negocieri continuă cu toată puterea.

Iar dacă negocierile continuă, asta mai degrabă reconfirmă senzația destul de stridentă din 23 și 24 iunie și din zilele care au urmat, anume că Putin este acum, în cel mai bun caz, non-atotputernic, iar regimul său este acum, în cel mai bun caz, non-stabil.

Dar ce e Prigojin, în tot acest context? Ei bine, e complicat de răspuns, dată fiind ceața cu specific rusesc ce învăluie în mod obișnuit „înaltele” afaceri de stat de la Moscova. Totuși, știm că personajul nu e nici mort, nici tocmai prizonier, iar asta este deja semnificativ, având în vedere situația cumplită în care Prigojin pusese Moscova acum doar două săptămâni.

Trăgând aici linia, devine posibil, dacă nu de-a dreptul probabil, ca „indiscreția” comisă de Kremlin via Izvestia, mijlocind o privire prin boarfele lui Prigojin, să fie un indicator al logicii pumnului îmbrăcat în catifea, atât de specifică negocierilor în forță.

După 23-24 iunie, Prigojin nu a obținut tocmai ceea ce a vrut, asta este clar. Dar faptul că negocieri încă par a se duce, element ilustrat de faptul că Prigojin e încă activ, denotă ceva cu și mai mare greutate: faptul că nici Putin nu a obținut ceea ce vroia sau măcar ceva ce l-ar fi liniștit.

Ce anume negociază, pentru cât timp și în ce alte moduri excentrice o fac (altele decât puținul care mai transpare din când în când), asta numai cei implicați pot ști ori bănui. Important de reținut însă e faptul că „povestea merge mai departe” și că lucrurile nu stau bine pentru niciuna dintre tabere, aspect sugerat tocmai de faptul că povestea nu s-a terminat.

3. În fine, ce am putut vedea atunci când Izvestia a deschis publicului ușile casei lui Prigojin?

În primul rând, aceeași opulență de neam prost pe care ucrainenii au văzut-o și ei la Ianukovici, fostul președinte aservit Rusiei, pe care protestatarii de pe Maidan l-au gonit din țară. Și pe care oamenii lui Putin l-au salvat și căruia i-au oferit liniștite cure de comă alcoolică undeva în Rusia, într-una dintre reședințele-adăpost ținute în stand-by de către dictatorul rus pentru marionetele ieșite ori scoase din garanție.

Sau ceea ce probabil vor vedea rușii înșiși, dar la o scară mult mai deocheată, atunci când va fi gonit chiar Putin, iar „Ziua porților deschise” va fi inaugurată și la reședințele sale și ale altor exponenți de seamă ai regimului său.

În al doilea rând și poate mai plin de semnificații, am putut vedea, în miniatură, o proiecție a însăși Rusiei lui Putin.

O casă și o țară, în care icoanele stau înșirate, fără niciun Dumnezeu, ca plasmele de pe un TV-wall, iar alături de ele stau pavăză „sfintele” mitraliere și pistoale, instrumentele de deghizare specifice spionilor și fugarilor, ori barosul prigojinist cu care se crapă țeasta „aproapelui” devenit indezirabil.

O casă și o țară, în care killer-ul gospodar pozează în smerit.

O casă dintr-o țară în care Patriarhul e KGB-ist și se roagă pentru mai multă crimă, mai mult viol, mai multe lacrimi și pentru mult, foarte mult rău.

Casa lui Prigojin este o Casa Rusia. Iar așa cum este Casa Rusia, nicio altă casă, în toată Europa, nu ar putea fi vreodată un adevărat „acasă” pentru indivizi ca Putin și amicul inamic, Prigojin.

  • P.S.: Arată tot mai bizar prestația dictatorului din Belarus, în contextul aranjamentelor post-rebeliune de pe axa Prigojin/Wagner – Putin/Kremlin. Ce face, ce va face, ce poate face și de ce să facă? Greu de răspuns cu precizie, urmărind jocul lui Lukașenko de la asemenea distanță. Dar poate merită semnalate și reținute vorbele Svetlanei Tihanovskaia, câștigătoarea alegerilor prezidențiale din Belarus, dar nu și a fotoliului de președinte, iar azi șefa opoziției din exil și soție de contracandidat încarcerat politic al dictatorului de la Minsk: „Nu a acţionat pentru a salva faţa lui Putin, nici pentru a-l salva pe Prigojin, nici pentru a preveni izbucnirea războiului civil în Rusia. Îi pasă doar de supraviețuirea sa personală, pentru că Lukașenko știe că, dacă facțiunile din Rusia se ciocnesc, el va plăti prețul”.

Cheia Summitului NATO de la Vilnius

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here