De ce aleargă Dăncilă după dezbaterea cu Iohannis. Jocurile din PSD, explicate de Lăzăroiu

Dezbaterea electorală din turul doi pentru pe care și-o doresc Viorica Dăncilă și echipa sa de campanie are mai puțin de-a face cu cursa prezidențială în sine, cât cu bătăliile dure care se dau în interiorul partidului, susține fostul consilier prezidențial, Sebastian Lăzăroiu.

Într-o postare pe Facebook de marți seară, Lăzăroiu explică miza cea mare a lui Dăncilă, dar povestește și cum l-a ademenit echipa lui Traian Băsescu pe Mircea Geoană la dezbaterea memorabilă pe care candidatul PSD nu și-o dorise niciodată.

Postarea integrală a lui Sebastian Lăzăroiu:

O să vă împărtășesc o experiență legată de dezbaterile electorale din 2009.

Alegeri prezidențiale. Traian Băsescu (PDL), în funcție, Mircea Geoană (PSD), Crin Antonescu (PNL).

Pe vremea aia alergam să-l scoatem pe Geoană la dezbateri. Geoană nu era foarte pregătit, pe Băsescu îl știți, nu mai e nevoie să vă spun că, după o dezbatere cu el, preopinentul ieșea cu senzația că l-a călcat trenul. Chiar și Crin, care era un debater redutabil.

Bun, Geoană era pe cai mari, nu voia să se vadă cu Băsescu și nici măcar cu Antonescu și Băsescu, în același timp, pentru că i-ar fi pus în evidență slăbiciunile.

Ca să-l ademenim pe Geoană, candidatul nostru a mers la Cluj să se dueleze cu Antonescu. Evident, lui Geoană (si mai ales lui Hrebe) i-a picat prost. Nu voia nici să meargă alții cu Băsescu și el să pară fricos. Mai ales că Antonescu era în ascensiune și amenința să prindă finala.

În fine, speriat să nu piardă puncte, Geoană a acceptat dezbaterea dinainte de turul doi. Era și relaxat pentru că pe vremea aia era alintatul sondajelor. Ce s-a întâmplat știți.

Ce vreau să spun e că fiecare candidat are o strategie în privința dezbaterilor, iar situațiile sunt foarte diverse. Dacă Geoană reușea să evite dezbaterea finală cred că ar fi câștigat scrutinul (puteam să ne plângem pe urmă că n-a fost democrație ca la manual, nu? Who gives a flying shit?) Dar a fost talentul nostru să-l ademenim și n-a fost deloc ușor, credeți-mă. Mai ales că a trebuit să mutăm ultima dezbatere de miercuri pentru joi (Hrebe acceptase miercuri și i se părea suspect că vrem s-o mutăm joi. Era să speriem prada, ca să zic așa. Hrebe m-a sunat si mi-a zis – bine, fie ca voi, dar știu chestia cu joia și flacăra violet. Hahaha. Pe urmă și-a dat seama că nu era nicio flacără violet. Era doar Nicolae Popa 🙂 )

Acum e cu totul altceva. Iohannis câștigă cu sau fără dezbatere. Viorica rămâne totuși exponentul PSD, cel mai hulit partid al ultimilor ani, care n-a câștigat niciodată al doilea tur din 2004 încoace.

De ce vrea Viorica dezbateri? E în situația lui Băsescu din 2009? 🙂 Nici în glumă să nu spunem asta. Viorica n-are ce pierde pentru că a pierdut deja. Dar vrea să piardă onorabil, adică un scor de 35% sau mai sus. E miza lor internă. Ați văzut ce bătaie cu cratițe a fost azi la PSD. Vrea Viorica să arate că e mai bună? Că are un proiect de candidat? Nu, nici vorbă. Vrea doar să nu mai pară în ochii electoratului the dead duck. Știe că va gafa, știe că va râde lumea de ea, dar, la sfârșitul zilei, ea e mulțumită să se spună că e contracandidata lui Iohannis. Asta în sine îi conferă profil de competitor cu șanse. A cam dat-o în bară, e cam agramată, dar uite că e curajoasă. Am văzut mulți soliști care cântau ca niște măgari la karaoke și primeau aplauze pentru îndrăzneală. De aplauzele alea are nevoie Viorica, să ia și ea un 35%, ca să n-o dea jos partidul din scaun.

Sigur că dacă era Băsescu în locul lui Iohannis, Viorica s-ar fi multumit cu cei 20% din primul tur și nu mai cerea nicio dezbatere 🙂 Dar ea știe că neamțul e gentleman și o va trata cu mănuși. Asta nu inseamnă că ea nu va folosi tot timpul refrenul femeii ofensate (domnu’ Iohannis, mi s-a părut mie sau m-ați ciupit de fund?) și alte stratageme care să o facă să pară mai mult decât e.

Așa că nu vă inflamați prea mult legat de democrația de manual și dezbaterile electorale. Mizele unei campanii și jocurile ascunse depășesc de multe ori teoriile din cărți.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

4 COMENTARII

  1. Nu știu ce să zic,totuși nici să știu că pe candidatul meu îl fac unii fricos,când eu știu că nu e…
    Coana Veorica e cum e,o să înceapă,desigur,cu casele,cu alea 47 de procese de pe canalele de dejecție media A3&Ghiță TV,cu patriotismul versus europenism,dar la un moment dat,vorba jurnalistului Claudiu Pândaru,iar i se așează ei,coanei Veorica,gândurile invers în cap!Deci Iohannis trebuie doar să tacă din momentul când s-o porni perorația tutei.
    Mă tem că tabăra noastră demobilizează,d-le Lăzăroiu.Am văzut reacții foarte problematice și nu aș vrea să ne trezim în situația lui Geoană,seara plecăm la culcare cu „Mihaela,dragostea mea!”,dimineață ne dă deșteptarea „Orice om îi este frică.”…

    • Maria, tine-ti firea, ce-ai??? E foarte, foarte bine ca presedintele-i da cu flit toapei asteia de videle, pe bune, cine sa stea la dezbateri cu toanta asta, altcineva decat Basescu, a nu se uita ca si Basescu e un marlan pe cinste! Or, e timpul sa terminam odata cu marlaniile, obrazniciile, topismele si hotiile psdistilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here