VIDEO | Întâlnirea Biden-Putin. Ce au transmis prin limbajul corpului cei doi lideri

O expertă în limbajul trupului (body language) a decodificat pentru BBC mesajele transmise de cei doi lideri mondiali Joe Biden și Vladimir Putin în timpul întâlnirii lor de miercuri, de la Geneva. Chiar dacă presa nu a avut acces prea mult timp pentru a lua imagini, experta Mary Civiello a putut extrage câteva concluzii despre relația dintre cei doi.

La scena întâlnirii din fața Vilei La Grange din Geneva, Mary Civiello, expertă în limbajul trupului, consultată de BBC, a spus a fost egalitate în privința afișării puterii de către cei doi lideri.

„Se vede că se cunosc, că nu sunt tocmai prieteni, la modul că nu se bat pe spate. Biden a făcut prima mișcare, a întins mâna spre Putin. Iar Putin s-a apropiat (de Biden – n.r.). Deci a fost un fel de egalitate, în termeni de dinamică a puterii”, a comentat Mary Civiello.

În bibliotecă, în timp ce stăteau pe scaun pentru a fi fotografiați și filmați, experta în limbajul trupului a observat că Biden și Putin nu s-au privit în ochi. De asemenea, ea a comentat și poziția lor în scaun.

„Nu trebuie să-și mai strângă mâna, dar nici nu au conatct vizual. Putin are postura lui obișnuită, înclinat pe spate, cu picioarele defăcute. Biden, în schimb, este puțin întors spre interlocutorul său, genul de postură care arată deschidere la dialog”, a spus Mary Civiello.

Ea a remarcat și că agitația din bibliotecă, provocată de jurnaliștii care se înghesuiau pentru a obține cadre cât mai bune, a funcționat ca un fel de spărgător de gheață între cei doi.

„Nu cred că merge așa”, a spus Biden, comentând agitația jurnaliștilor.

Iar limbajul trupului lui Putin, care bate ritmic cu degetele în brațul scaunului, transmite mesajul „Când o să se termine?”.

Putin nu s-a schimbat de-a lungul anilor, a mai spus Mary Civiello, comparând întâlnirile lui cu foștii președinți americani (Bill Clinton, George Bush, Donald Trump), iar mesajul lui este „Nu vă așteptați ca întâlnirea asta să schimbe prea multe”.

Pe de altă parte, Biden nu pare nici el dornic de angajare, dar deschis în orice moment să se implice, a mai spus experta.

„Vedem doi lideri foarte diferiți, cu stiluri diferite și cu obiective pe care probabil le pot atinge”, este concluzia lui Mary Civiello.

1 COMENTARIU

  1. Am vazut cu totii imaginea de la primirea facuta presedintelui Putin si postura usor timorata ,la inceput ,a presedintelui Biden ce a avut o scurta ezitare in momentul stringerii de mina . Stringerea de mina a fost grijulie de ambele parti si Putin a dat un mic ajutor presedintelui american facind un mini pas spre presedintele Biden .Diferenta uriasa intre stringerea de mina Trump -Macron unde Macron a surprins placut pe mai toata lumea (din punctul meu de vedere ) lasindu-l fara replica pe presedintele american TRUMP . Altfel au stat lucrurile in momentul- sezind -. Biden si-a recapatat echilibrul si a dat dovada de calmul sau proverbial facindu-l pe Putin sa nu isi poata controla miinile si picioarele – este drept o scurta perioada de timp .S-a vazut in clar starea de agitatie a presedintelui rus .Dincolo de toate acestea periplul presedintelui SUA ce a inceput cu vizita in Marea Britanie , cu vizita la palatul reginei Angliei , cu deplasarea si intilnirea cu toti conducatorii UE , cu dialogul prietenos cu sefii de state ce sunt membre NATO , vizita ce si s-a incheiat cu discutia – fata in fata – Biden -Putin , a fost foarte bine gestionata de seful statului american . Neastept de puternic a aparut Biden in aceste momente – prelungite-ale vizitei sale .Semnalul este foarte clar si vom vedea aproape instantaneu reactia interna din statele membre UE de unde Rusia isi va retrage jocul politic . Perdantii vor fi cei mici -ce nu au inteles si inca continua sa incerce as impune, in tarile lor , teoriile politice sustinute pina acum de rusi . Doamna Von Der Leyen a anuntat deja o vizita prelungita in toate tarile membre UE . Pe temele mari – principale – si Biden si Putin au cazut de acord . Tratatul de la Minsk va fi respectat – atacurile cibernetice vor disparea , alianta Rusiei cu China va da inapoi , structurile militare ale UE se vor dezvolta complementar cu cele NATO , acolo unde Biden va avea un cuvint greu de spus .Este foarte posibil sa vedem rapid o intelegere cu Iranul si noi aliante militare si nu numai cu intrega lume democratica si cu cei care aspira la a face parte din aceasta lume .Putin a inteles si acceptat ceea ce i se cere .Primele mesaje in Romania vor fi date de catre Presedintele tarii si puse in aplicare de premierul Citu .Inceputul guvernarii Biden deschide o noua era in relatile internationale cu care presedintele Putin pare a rezona .Vom vedea din ce in ce mai mult o atitudine belicoasa a Chinei ce isi vede astfel spulberate planurile de mare putere . Rusia nu poate accepta sa piarda in favoarea Chinei si nici nu poate a se pune la dispozitia Chinei ,fara conditii , dar cum bine se stie ele nu sunt garantate de atitudinea Chinei .Din cite se vede vom vedea curind o noua abordare, la nivel global ,a Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here