De ce s-a scufundat crucișătorul Moscova? Greșeala fatală a rușilor

Sursa: Twitter

„Această fotografie arată crucișătorul ”Moscova” cu puțin timp înainte să se scufunde. Fotografia a fost făcută de pe o navă turcească care trebuia să salveze 54 de marinari ruși „- spune Vladimir Oseczkin, un jurnalist rus. Fotografia pe care o descrie este interesantă din două motive. În al doilea rând, contrazice versiunea rușilor despre așa-zisa furtună care ar fi dus la scufundarea navei.” Jurnalistul mai scrie despre un motiv în plus al naufragiului: eroarea umană rezultată din incompetența extremă a rușilor, scrie onet.pl.

Vladimir Oseczkin este un celebru activist rus pentru drepturile omului, jurnalist și analist. A devenit celebru prin fondarea portalului gulagu.net, unde descrie, printre altele, încălcări ale drepturilor omului în închisorile rusești. De câteva săptămâni, Oseczkin analizează cu atenție cursul războiului din Ucraina. A fost unul dintre primii care a scris despre trimiterea prizonierilor din închisorile rusești pe frontul ucrainean.

Într-una dintre ultimele sale intervenții online, rusul a descris circumstanțele scufundării crucișătorului „Moscova”: „Nu a existat nicio furtună. Nu a fost remorcare. Acest morman de metal s-a dus la fund, navigând în total, din 27 iulie 1979, timp de peste 40 de ani (a fost reparat timp de câțiva ani). Potrivit diverselor surse, între 38 și peste 160 de marinari au fost uciși, iar peste 150 au fost răniți, arși grav și și-au pierdut membrele. Nimeni nu și-a cerut încă scuze familiilor lor, și-a exprimat simpatia și condoleanțe, de parcă echipajul crucișătorului ar fi furat miliarde de ruble pentru așa-zisa lui reparație și modernizare ”.

 

*„Moscova”, scufundată de o eroare umană?

Jurnalistul, care are contacte extinse în cercurile militare și de informații ale Rusiei, subliniază eroarea fundamentală care a dus la scufundarea „Moscovei” de către ucraineni.

Interlocutorul său îl indică pe cel responsabil de scufundarea navei: „Am vorbit astăzi cu un specialist, un om care și-a petrecut peste 20 de ani din viață proiectând și construind nave de război și submarine. Crucișătorul a fost conceput pentru a opera în mare și ocean îndepărtat și să lovească portavioane și submarine, și avea rachete super-puternice cu o rază de acțiune de până la o mie de kilometri. De ce a ajuns atât de aproape de uscat pentru a fi sacrificat? „.

Se știe că ucrainenii au folosit rachete Neptun cu o greutate de 870 kg pentru a scufunda „Moscova”. Autonomia lor declarată este de 280 km, iar viteza pe care o pot dezvolta este de 900 km pe oră. Încă nu se știe cum rachetele au ocolit sistemul de apărare antirachetă al Moscovei. Probabil că prima rachetă a concentrat riposta navei asupra ei, iar a doua rachetă a lovit nava imediat după aceea. Dar nici un astfel de răspuns nu pare să aibă sens, pentru că „Moscova” ar fi trebuit să respingă un astfel de atac fără probleme.

Pe lângă rachetele capabile să distrugă portavioanele, crucișătorul era echipat cu un sistem antiaerian extins, cu trei niveluri. Acesta includea 64 de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune, 40 de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune, un tun dublu de 130 mm și șase sisteme de apărare antiaerienă cu rază scurtă de acțiune AK-630. Armamentul mai cuprindea două mortiere antisubmarine RBU-6000 și două seturi de cinci tuburi torpile. Această navă era, cel puțin teoretic, o fortăreață plutitoare.

Oseczkin adaugă: „Întrebarea (despre motivele scufundării navei – n.red.) este retorică. Când ministrul Apărării este numit pe bază de loialitate și apropiere, când ministrul Apărării atrage oficiali corupți și se asociază cu el primii adjuncți la conducerea regiunii Moscova, împreună cu primii săi adjuncți, ar trebui să fim surprinși de astfel de rezultate?”

*Mama soldatului dezvăluie planurile Rusiei

De ce s-a apropiat „Moscova” atât de aproape de țărm? Forțele ucrainene au atacat crucișătorul Moscova în timp ce nava se îndrepta spre Odesa, unde ar fi intenționat să participe la o operațiune, a declarat mama unuia dintre marinarii ruși care urmau să supraviețuiască bombardamentelor miercuri noaptea de miercuri spre miercuri. . Cuvintele ei sunt citate de postul de radio ucrainean Swoboda.

”Ultima dată când am vorbit cu el a fost pe 14 aprilie. Fiul meu este marinar, recrutat. (…) Înțelege-mă ca pe o mamă, tocmai m-am albit de frică. Acesta este ceva groaznic, nici nu-i doresc o asemenea soartă inamicului. (…) Fiul meu mi-a spus că crucișătorul a fost lovit de trei rachete. O parte din personal a fost evacuată pe fregata Makarov, alți supraviețuitori au fost transportați la Sevastopol, în Crimeea. Au primit telefoane atunci, pentru că au rămas, vă rog să mă iertați, doar în pantaloni scurți și tricouri. Aveau de toate acolo (pe cruiser – n.d.), Telefoane, acte – a relatat interlocutoarea Radio Swoboda.

Potrivit mamei soldatului, fiul ei i-a spus că pe navă se aflau aproximativ 510 de oameni, dintre care cel puțin 40 au fost uciși. ”Toți cei care se aflau pe punte și pe puntea de luptă, adică oamenii care comandă nava și veghează, sunt morți. Impactul s-a produs în acest moment. Mulți dintre răniți au membrele rupte”, a spus femeia.

*Nava a fost scufundată de corupție?

O ipoteză este că „Moscova” ar fi putut fi condamnată înainte de a ieși pe mare pentru a forța o blocare a portului ucrainean din Odesa. Teoria a fost prezentată luni de presa australiană. Motivul ar putea fi o boală care afectează atât statul rus, cât și forțele sale armate – corupția, iar în acest caz particular este un contract pentru repararea unei nave și un ofițer care a decis să încredințeze această sarcină unei companii puțin cunoscute, fără experiență pentru acest tip de muncă – scrie portalul de știri australian.com.au.

Potrivit relatărilor sale, ultima reparație pe navă a fost efectuată de o firmă care nu avea experiență în lucrări similare și a fost adăugată pe lista antreprenorilor de către unul dintre ofițeri.

*Minciunile Rusiei despre „Moscova”?

Crusătorul Moscova, nava amiral a Flotei Mării Negre și una dintre cele mai importante nave de război rusești, s-a scufundat pe 14 aprilie ca urmare a loviturilor date de rachetele de croazieră ucrainene Neptune. O zi mai târziu, opozantul rus Ilya Ponomariov a raportat că doar 58 de membri ai echipajului navei au fost salvați.

Nava a fost scufundată săptămâna trecută. Rușii au susținut că crucișătorul s-a scufundat în timp ce era remorcat în portul Sevastopol. Kremlinul susține că a avut loc un incendiu pe navă.

„Moscova” a fost nava amiral a flotei Mării Negre și una dintre cele mai importante nave de război din Rusia. Numai pierderea unui submarin capabil să lanseze rachete balistice sau Kuznetsov (singurul portavion al Rusiei) ar fi o lovitură mai mare pentru moralul rus și reputația marinei în societatea rusă – a declarat căpitanul în retragere al Marinei americane Carl Schuster, citat de CNN.

*Crucișătorul „Moscova” s-a scufundat. Dar echipajul?

Ar trebui să fie peste 500 de membri ai echipajului pe crucișător. Ce s-a întâmplat cu ei?

Inițial, s-a raportat că 58 de marinari din 510 membri ai echipajului au fost salvați, a raportat activistul rus de opoziție Ilya Ponomariov.

Sâmbătă, 16 aprilie, Ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip care ar fi arătat întâlnirea șefului naval Nikolai Evmeniov cu naufragiații. Videoclipul, care durează aproximativ 30 de secunde, arată câteva zeci de bărbați în uniforme marinei aliniați în atenție în fața lui Evmieniov.

Întâlnirea ar fi avut loc la Sevastopol, pe Peninsula Crimeea anexată. Acestea sunt primele fotografii ale presupușilor membri ai echipajului navei „Moscova” de la scufundarea acesteia.

*Moartea comandantului navei

La rândul său, consilierul șefului Ministerului de Interne al Ucrainei, Anton Herașcenko, a indicat anterior că Anton Kuprin, comandantul crucișatorului rus, a murit în timpul exploziei și incendiului asupra navei.

„Căpitanul de rangul 1, comandantul crucișătorului, Kuprin Anton Valerievich, a murit într-o explozie și un incendiu la bordul fostei nave amirale a Flotei Mării Negre a Rusiei. Nu disperăm” – a scris Herașcenko.

*Nava distrusă

Cel mai probabil, ultimele fotografii cu „Moscova” au apărut pe web înainte de a ajunge la fund. Ele arată distrugerea navei. Așa arăta nava înainte de atac.

„Catargele și radarele au fost distruse. Într-o parte a punții din mijloc puteți vedea focul ieșind și o gaură în linia de plutire arată unde au lovit rachetele Neptune”, a scris fostul ofițer al Marinei SUA, Malcolm Nance. La intrare a fost atașată o fotografie a navei. Cu toate acestea, nu vine din ziua atacului.

„Toate bărcile de salvare au dispărut. Cum a ținut și nu s-a împărțit în două – rămâne un secret maritim” – a subliniat el.

Moscova este primul crucișător pierdut de Rusia din 1941.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here