De ce s-au căutat bombe și s-au luat ostatici când s-a deschis noua sesiune a Parlamentului britanic

This image may be used with acknowledgement: Copyright House of Lords 2019 / Photography by Annabel Moeller

Deschiderea noii sesiuni a Parlamentului britanic (State Opening of Parliament) este o ceremonie amplă și plină de tradiții străvechi. Două dintre cele mai ciudate sunt căutarea de bombe în subsolul clădirii și luarea unui ostatic din rândul parlamentarilor guvernului.

De ce se caută bombe în beciuri?

În ziua deschiderii sesiunii parlamentare, un detașament al Yeomen of the Guard, unul dintre corpurile de gardă ale Reginei, caută prin beciurile de sub Parlament să nu fie explozibili. Soldații fac asta îmbrăcați în uniforme ca în vremea lui Henric al VII-lea (regele care a creat unitatea) și cu felinare în mâini.

Image may contain: one or more people, people standing and indoor
Copyright House of Lords 2019 / Photography by Roger Harris

Acest ritual are loc de fiecare dată, încă din anul 1679, adică de 340 de ani. Este o consecință a complotului din 1605, când Guy Fawkes și un grup de catolici englezi au adus butoaie cu praf de pușcă în beciurile Parlamentului, ca să arunce în aer clădirea și toți parlamentarii. Atentatul a fost dejucat, dar se iau măsuri de precauție și patru secole mai târziu.

Ostaticul Reginei

Înainte ca Regina să plece la Palatul Buckingham, un parlamentar (de obicei unul dintre cei de la putere) este luat „ostatic” și dus la reședința regală. Este o poliță de asigurare pentru întoarcerea în siguranță a monarhului după întâlnirea cu membrii Parlamentului.

No photo description available.
Copyright House of Lords 2019 / Photography by Roger Harris

Este o rămășită a perioadelor când Coroana și Parlamentul ajungeau frecvent la conflict, culminând cu Războiul Civil și decapitarea regelui Charles I de către forțele parlamentare, în 1649.

Tradiția luării unui ostatic de către Coroană se crede că a apărut în timpul Războiului Civili sau după restaurarea monarhiei de către regele Charles al II-lea, după perioada republicană a lui Oliver Cromwell.

„Ostaticul Reginei” este liber să se plimbe prin Palatul Buckingham, până când este inevitabil eliberat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here