Regina a deschis noul an parlamentar britanic. Brexit, prioritatea principală

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a venit astăzi la Parlament ca să deschidă o nouă sesiune a legislativului britanic. Discursul ei, fără de care lucrările parlamentelui nu pot reîncepe, este scris de Guvern și prezintă principalele priorități ale executivului pentru nou an. Suverana britanică începe fiecare punct cu sintagma „Guvernul Meu” deoarece, indiferent cine este la putere la Londra, executivul este al monarhului și acționează în numele acestuia (Her Majesty’s Government).

captură BBC

Acesta este primul Discurs al Reginei după o sesiune parlamentară neobișnuit de lungă, de aproape doi ani, și primul pentru guvernul Boris Johnson. Premierul a avut astfel ocazia să prezinte planul său pentru Brexit și perioada de după.

„Guvernul meu a avut mereu ca prioritate să obțină ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 octombrie. Guvernul meu intenționează să lucreze pentru a obține un nou parteneriat cu Uniunea Europeană, bazat pe liber-schimb și cooperare prietenească” le-a spus Regina lorzilor și membrilor Camerei Comunelor, reuniți toți în Camera Lorzilor.

captură BBC

O altă intenție a lui Boris Johnson este oprirea liberei circulații a persoanelor și înlocuirea acesteia cu un sistem de imigrări „echitabil, modern și global”. Executivul va garanta dreptul de a rămâne a cetățenilor europeni care se află în Marea Britanie. Plus, tot în contextul Brexit, executivul anunță noi legi pentru pescuit, agricultură, comerț și servicii financiare, adaptate la noua realitate.

Guvernul conservator a anunțat și o serie de priorități pentru societate, precum pedepse mai dure pentru infracțiunile grave, puteri sporite pentru poliție, potecție sporită pentru victimele abuzului domestic, întărirea sistemului de sănătate, protejarea pensiilor private de management defectuos, internet de mare viteză pentru milioane de oameni și reformarea sistemului feroviar.

În Discursul Reginei, guvernul Johson a promis că va acorda 2% din PIB pentru apărare, așa cum cere NATO.

„O dată ce Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, Guvernul meu se va asigura că țara va continua să joace un rol principal în afacerile internaționale, apărându-și interesele și promovându-și valorie. Guvernul meu va fi în fruntea eforturilor pentru soluționarea celor mai complexe chestiuni de securitate internațională. Va fi un campion al comerțului liber la nivel global și va lucra alături de partenerii internaționali pentru soluționarea celor mai presante provocări globale” a spus Regina Elisabeta a II-a în Parlament.

Discursul Reginei (sau al Regelui, după caz) este cel mai important eveniment al calendarului politic britanic. Ceremonia în sine, veche de sute de ani, este încărcată cu tradiție, mândrie și simbolism.

Nimic nu este la întâmplare, nici măcar trăsura cu care a venit suverana. Anul acesta, Regina Elisabeta a II-a a mers la Buckingham la Parlament și înapoi cu Diamond Jubilee State Coach, care a intrat în serviciu abia în 2014.

Este una dintre cele mai comfortabile (care geamuri electrice, încălzire și amortizoare hidraulice), dar și una dintre cele mai simbolice. Este o reprezentare pe roți a măreției Imperiului Britanic și a istoriei sale. Sunt omagiați 30 de Regi și Regine, cele mai influente persoane din istoria britanică, mari bătălii, monumente istorice și mari realizări:

Image may contain: 3 people
sursa: The Royal Family
  • Coroana de pe acoperiș este făcută din lemn luat de pe nava-amiral a Lordului Nelson, HMS Victory, victorioasă la Trafalgar împotriva lui Napoleon
  • sunt incluse în construcție bucăți de lemn din Turnul Londrei, Westminster Abbey, castelul Windsor, castelul Edinburgh, Mary Rose (nava-amiral al lui Henric al VIII-lea), Mayflower (nava care a dus în Lumea Nouă pe Pelerini, fondatorii primei colonii englezești în America care a dăinuit)
  • bucați din Piata Destinului, pe care sunt încoronați Regii Scoției, RMS Olympic (sora Titanic), Big Ben, un avion Spitfire din al Doilea Război Mondial, o bilă de muschetă din timpul Bătăliei de la Waterloo și multe altele.

Pentru noua Mare Britanie globală, o trăsură mai bună nu se putea alege, dar nu vom știi niciodată dacă a fost o coincidență sau intenționat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here