De ce sunt îngrijorați experții în special în privința tulpinii braziliene a coronavirusului

În vreme ce oamenii de știință dețin date relativ certe privind forța de contagiune și de letalitate a variantelor britanică și sud-africană ale coronavirusului, în privința tulpinii braziliene (P1) domnește deocamdată ceața.

Varianta P1 a fost prima oară identificată în jungla amazoniană și îi îngrijorează pe experții în virusologie din mai multe motive, pe care ni le explică Carl Zimmer, autorul rubricii „Matter” al cotidianului The New York Times.

„Când i-am întrebat pe experți care dintre toate aceste variante îi îngrijorează cu adevărat, mulți dintre ei mi-au spus: P1. P1 este cea care nu-i lasă să doarmă noaptea”, a explicat Zimmer pentru podcast-ul „The Daily” al cotidianului american.

  • „Se tem de această tulpină deoarece are o poveste de origine destul de excepțională. A răsărit într-un oraș numit Manaus din Amazon, în care trăiesc peste 2 milioane de suflete. În primăvara anului trecut, Manaus a trecut prin ceva groaznic, orașul a fost pur și simplu răvășit de Covid-19, cimitirele nu mai făceau față. Mai târziu, oamenii de știință au estimat că aproape 75% din populație se infectase. O rată uriașă! Poate că cifra reală este un pic mai mică, dar nu cu mult. Așa că multă lume s-a gândit că poate Manaus a atins imunitatea de turmă. Însă s-a dovedit că nu era așa. În decembrie, au trecut printr-un val și mai mare! Și atunci experții au început să se întrebe ce se petrece acolo. Iar în timp ce investigau această reizbucnire a pandemiei, au descoperit că luase naștere o nouă variantă a coronavirusului, numită P1.”

P1 nu doar că se răspândește mai rapid decât celelalte variante, dar este capabilă „și să fenteze anticorpii dobândiți în urma infectării, trezind, de asemenea, semne de întrebare și în legătură cu eficiența vaccinurilor împotriva acestei tulpini”.

  • „Cunoaștem foarte puține lucruri despre cum vaccinurile ne-ar putea sau nu apăra de această tulpină. Nu au fost efectuate destule teste în locuri unde există P1, adică cea mai bună metodă de a studia varianta. Oamenii de știință au făcut experimente cu P1 în eprubetă și au observat, în acest tip de test, că mutația reușește să se ferească de anticorpii produși de vaccin. Dar, știi, diferența e că noi nu suntem eprubete, așa că asta nu ne demonstrează măsura în care eficiența vaccinurilor va fi afectată.”

Concret: rămâne de văzut.

Combinând datele din genomi, anticorpi și dosarele medicale din Manaus, cercetătorii au ajuns la concluzia că P.1 a cucerit orașul nu datorită norocului, ci biologiei: mutațiile sale l-au ajutat să se răspândească.

P.1 se răspândește acum în restul Braziliei și a fost găsită în alte 24 de țări. În Statele Unite, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au înregistrat șase cazuri în cinci state: Alaska, Florida, Maryland, Minnesota și Oklahoma.

Mai multe detalii despre vairanta P1, în materialul de mai jos:

1 COMENTARIU

  1. Păi atunci de ce mai cer aurolaci pașaport de vaccinare obligatorie ???…dacă aripa asta braziliană o doare în pluă de vaccin…de fapt ce se vrea , adică au ajuns pe Marte și nu se poate găsi leacul pentru covid !!!.. cum morții mă-sii miliardarii lumii în perioada asta de pandemie s-au îmbogățit așa subit….?..nu se mai lucrează, Horeca kaput, turism plua, transporturi rutiere,aero, navale,… flit…!!!…și ăștia încasează miliarde,peste miliardare ..din ce??… exemplul economiei Germaniei, s-a contractat cu peste 40 % în 2020 !!!… ce să mai zic de aia a SUA,sau Canada. ..de unde le scoate miliardarii aia banii ,e un mister…că și pandemia asta….
    De unde scoate UE atâtea miliarde de euro pentru relansarea economică,??..când țările membre gâfâie …poate ne spune Mugur Isărescu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here