Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, respinsă. PSD, ajutat iarăşi de AUR

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

ATUALIZARE. Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros, transmite Agerpres.

S-au înregistrat 115 voturi „pentru” şi 166 de voturi „împotriva” moţiunii.


Moţiunea, intitulată „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros”, a fost dezbătută luni în Camera Deputaţilor.

În favoarea adoptării moţiunii simple s-au exprimat, alături de deputaţii PSD, şi reprezentanţii AUR.

Camera Deputaţilor votează în plenul de miercuri, începând cu ora 12.30, moţiunea simplă a PSD intitulată „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian-Nechita OROS!”, transmite News.ro.

Dezbaterile au avut loc în plenul de luni, unde Adrian Oros a afirmat că PSD a călărit agricultura României timp de 22 de ani şi a distrus-o, iar acum se aşteaptă ca el să facă minuni în domeniu, după doar un an şi jumătate de guvernare.

„Acum, precum lupii îmbrăcaţi în blană de oaie, pentru că tot vă place subiectul, vorbiţi despre problemele agriculturii acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci şi aşteaptă ca noi, ca eu, să facem minuni într-un an şi jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nefavorabile”, a explicat ministrul Agriculturii.

Liderul AUR George Simion a anunţat că reprezentanţii partidului vor protesta în Piaţa Universităţii împotriva restricţiilor luate de Guvern care nu vor avea ca efect scăderea numărului de infectări.

În schimb, deputatul PSD Daniel Suciu i-a transmis ministrului Agriculturii că este convins că „în ciuda suferinţelor, protestelor, toţi fermierii apreciază că sunteţi asortat cu mască şi batistuţă, dar batistuţa călcată în patru colţuri nu este despre agricultură şi despre ţăranii români”.

Deputatul USR-PLUS Alin Costel Prunean  a anunţat că USR-PLUS va vota împotriva moţiunii simple, însă nu va acorda un cec în alt ministrului Oros şi va urmări cu atenţie la activitatea Ministerului Agriculturii. De asemenea, deputatul UDMR, Magyar Lóránd a precizat că Uniunea va vota împotriva moţiunii simple.

La dezbaterile de luni, deputatul PNL George Şişcu l-a citat pe fostul ministru al Agriculturii Petre Daea care a spus că este „o moţiune umedă şi de râs şi de plâns când am citit-o”.

La încheierea dezbaterii de luni, ministrul Adrian Oros a precizat că PSd nu a înţeles absolut nimic. 

„Domnilor colegi de la PSD, nu înţelegeţi nimic, nici acum nu înţelegeţi absolut nimic. Fermierii au înţeles pentru că m-am întâlnit cu ei la ei acasă şi cu fermierii mici şi cu cei mare şi cu cei de la munte şi cu cei de la şes. Am fost în fiecare judeţ al lor şi fermierii au înţeles că niciun program pe care l-aţi lansat nu a avut legătură cu ei. Toate programele pe care le-aţi lansat nu aţi fost nici măcar unul în stare să îl faceţi dumneavoastră”, a spus Oros. 

PSD îi reproşează ministrului Agriculturii că după 17 luni de guvernare nu a învăţat nimic, iar agricultura traversează cea mai neagră perioadă, lucru care nu a fost cauzat doar de pandemie şi secetă, ci în special de incompetenţa lui Adrian Oros.

Social-democraţii îi  mai reproşează lui Adrian Oros că în campania electorală a susţinut că plăteşte despăgubirile către fermieri, însă nu au fost alocaţi banii necesari, ministrul Agriculturii votând împotriva acestui amendament pentru asigurarea sumelor necesare.

PSD îi mai aminteşte ministrului Oros că toate programele pentru îmbunătăţirea sectorului de irigaţii în România au fost elaborate înaintea mandatului său şi anume: 

„- Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii a fost aprobat prin Legea 269/2015, cu o alocare totală multianuală de 1,015 miliarde euro pentru perioada 2016-2020.

– Programul „Apa gratuită până la punctele de livrare” a fost aprobat prin Legea 133/2017, completată de Legea 130/2018.

– Programul de investiţii  „Canal magistral Siret–Bărăgan Etapa I „cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimăneşti – Râmna, în lungime de 51,5 km, a fost aprobată prin OUG 4/15.02.2019 preluarea acestui obiectiv de investiţii de către ANIF, pentru efectuarea lucrărilor prevăzute în etapa I. În 2018 fusese realizată o primă investiţie în staţia  SRP5 Haret din Amenajarea Complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu, care asigură nivel de apă pentru irigaţii în această amenajare, prin preluarea apei direct din Canalul Siret-Bărăgan, fiind amplasată la Km 5+200”.

PSD îi mai cere ministrului Agriculturii să legifereze pentru fermierii români, nu pentru cei străini.

Social-democraţii îi mai acuză pe Adrian Oros că prin modificarea legii care vizează vânzarea terenurilor agricole în extravilan vrea să vândă bucată cu bucată terenul rămas în proprietatea românilor.

Aceasta este a treia moţiune simplă iniţiată de PSD, după moţiunile la adresa ministrului Economiei Claudiu Năsui şi ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu, ambele respinse de Parlament. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here