Desfășurătoarele telefonice ale unor jurnaliști de la Washington Post, obținute, în secret, de guvernul lui Trump

Sursa: Facebook

Guvernul lui Donald Trump a obţinut în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti de la Washington Post care scriau despre acuzaţiile privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, a informat vineri cotidianul american, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Ministerul american al Justiţiei a trimis o scrisoare jurnaliştilor Ellen Nakashima şi Greg Miller, precum şi fostului jurnalist Adam Entous, în care i-a informat că a primit desfăşurătoarele liniilor lor telefonice fixe personale şi profesionale, şi ale telefoanelor lor mobile „pentru perioada 15 aprilie 2017 – 31 iulie 2017”, potrivit Washington Post.

Cotidianul este „profund afectat de această utilizare a puterii guvernamentale în scopul obţinerii unui acces la comunicaţii ale jurnaliştilor”, a declarat redactorul-şef Cameron Barr. „Ministerul Justiţiei trebuie să facă imediat lumină asupra motivelor intruziunii sale în activităţile reporterilor, care sunt protejaţi de primul amendament” al Constituţiei SUA, a continuat el.

Uniunea Americană pentru Libertăţile Civile (ACLU) a subliniat că Ministerul Justiţiei „i-a spionat” pe aceşti jurnalişti, „după bunul plac al unui guvern”. „Aceasta nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Atunci când guvernul îi spionează pe jurnalişti şi sursele lor, aceasta compromite libertatea presei”, a notat ACLU într-un tweet.

Ministerul Justiţiei a afirmat la rândul său că a respectat „proceduri stabilite” privind această cerere, informează cotidianul, citând un purtător de cuvânt al ministerului.

Scrisorile adresate jurnaliştilor nu precizează de ce au fost cerute aceste desfăşurătoare telefonice. Însă la sfârşitul respectivei perioade, aceşti trei jurnalişti au scris un articol asupra serviciilor de informaţii americane, prin care se sugera că Jeff Sessions, devenit mai târziu procuror general în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, a discutat despre campania acestuia din urmă cu ambasadorul Rusiei.

Moscova este acuzată că a susţinut pe ascuns, în 2016, candidatura lui Donald Trump, în scopul de a-i favoriza victoria.

1 COMENTARIU

  1. Cineva acolo sus ne iubeste .Asa ar trebui sa spuna orisicare cetatean al Americii , acum cind noua administratie BIDEN va aduce in fata cetatenilor adevarul ultimilor patru ani . Amestecul unor puteri straine in alegerile din 2020 nu mai poate fi negat . Incercarile de destabilizare, ce au culminat cu atacul asupra Capitoliului ,sunt si ele parte a unui posibil plan .Evenimente de tot felul aparute de niciunde au dus si ele la incercari de destabilizare a democratiei americane . Scoaterea Americii din mai toate organismele internationale a bulversat intreaga omenire .Inainte de alegerile din 2020 un amic imi spune : si daca cistiga -tot nu cistiga – cu referire la cistigatorul alegerilor .Noua administratie Biden se reintoarce in jocul mondial si recalibreaza aliantele oferind sprijin tuturor democratiilor lumii .Ultimii patru ani au aratat si in Romania incercarile de a reformula forma de conducere a statului si de a transfora aceasta forma din democratie in iliberalism .Am fost si noi la un pas de reusita unora ce planificau asta .Daca presedintele tarii nu se implica hotaritor spre a contracara legile propuse de fostele guvernari , acum Romania arata altfel .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here