Deși Dana Budeanu a incitat bărbații să altoiască femeile, procurorii au deschis doar un dosar penal in rem

Creatoarea de modă Dana Budeanu rămâne deocamdată nederanjată de procurori, deși în urmă cu trei luni îndemna bărbații la violență contra femeilor, într-o serie de emisiuni online. În schimb, vloggerul Alexandru Bălan “Colo” a fost plasat miercuri sub control judiciar pentru instigare la viol contra unor minore. Procurorii au declarat pentru Libertatea că stadiul anchetei în cazul Danei Budeanu este in rem, adică se cercetează fapta, dar nu există încă un suspect. În cursul dimineții, videoclipul publicat pe 16 martie de Dana Budeanu a devenit indisponibil, după ce a fost clasificat ca privat, notează Libertatea.

“În secunda aia, tre să iei un pumn, să-i spargi gura, bă”, spunea creatoarea în episodul 18 al emisiunii ei online, publicată pe YouTube la mijlocul lui martie, la începutul pandemiei. Dana Budeanu i-a sfătuit atunci pe bărbați cum să “altoiască” femeile, chiar și “preventiv”, redescoperindu-și, în felul ăsta, instinctul masculin. Nu doar că aceștia și-ar recuceri astfel bărbăția, dar ar face un bine societății și ar instala frica în femei, a mai sugerat designerul vestimentar.

Budeanu a mai colaborat cu PRO TV până în toamna anului trecut, iar din februarie anul acesta, are o emisiune politică pe site-ul Știri pe Surse, în care comentează scena politică din România. Printre altele, s-a ocupat și de ținutele primarului Capitalei, Gabriela Firea. Aceasta a fost căsătorită cu Radu Budeanu, patronul publicațiilor CanCan, Ciao, Gândul.

La trei luni distanță de acel moment, procurorii au declarat pentru Libertatea că nu există nici un suspect în dosarul deschis în urma unei plângeri făcute de Centrul Filia pe 20 martie. “Acest caz vizează fapte care incită publicul la ură și discriminare împotriva femeilor (art. 369 din Codul Penal)”, a precizat Centrul Filia.

*Zeci de plângeri la Parchet împotriva Danei Budeanu

Alte zeci de femei au depus plângere la Parchet împotriva creatoarei de modă, sub îndemnul celor de la Centrul Filia. “Există un dosar penal înregistrat pe rolul Parchetului. Se efectuează cercetări”, a spus pentru Libertatea Călin Radu Bogdan, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. “Stadiul anchetei este in rem. S-a început urmărirea penală cu privire la faptă, dar nu s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale. În acest moment, nu există nici un suspect în cauză. Se efectuează cercetări pentru a se afla adevărul și a fi stabilite toate circumstanțele cauzei”, a adăugat procurorul.

Ăsta-i instinctul masculin. Ele trebuie altoite, bă! «Instigi la violență!». Nu instig, tâmpito, sunt figuri de stil. Deci asta, acuma urmează o figură de stil: altoială, bam bam bam. Știți ce e aia altoială? O figură de stil. Figura se numește altoi. Nu există, bă, non-stop. Și preventiv. Nu se poate să ajungi sclavet”.

*490.000 de foloweri

Videoul a fost publicat pe 16 martie și a fost urmărit de atunci de aproape 490.000 de oameni. Prin comparație, live-ul vloggerului Alexandru ”Colo” Bălan, cercetat pentru instigare la violență, a fost urmărit de aproximativ 77.000 de persoane, conform anchetatorilor. Bălan a fost plasat sub control judiciar miercuri după-amiază.

Transcript din mesajul Danei Budeanu de pe YouTube: femeile ar trebui bătute pentru “binele comunității” Creatoarea de modă mai spune în înregistrarea video că un bărbat care își bate “femeia” o face pentru “binele societății”. Nici nu e nevoie să o atingă neapărat, poate doar să o sperie, adaugă Budeanu.

Creatoarea de modă mai spune în clipul video că un bărbat care își bate “femeia” o face pentru “binele societății”. Nici nu e nevoie să o atingă neapărat, poate doar să o sperie, adaugă Budeanu. În felul acesta, “frica se instalează” în femeie.

În secunda doi și amețitele celelalte iau aminte. Tu o faci pentru binele comunității, tu așa trebuie să gândești. Tu nu o altoiești pe ea. Tu o altoiești pe ea puțin așa… te faci că-ți scapă, înțelegi? Nu trebuie să o atingi neapărat. Că tu dacă te duci spre ea așa, ea oricum se ferește. Tu oricum ai vrut, intenția a existat, frica se instalează. Dar se instalează la toate alealalte. Tu faci un bine comunității. Bam, tu devii eroul găștii, la ceilalți fătălăi; ești șmecherul șmecherilor”.

Contactați de Libertatea, reprezentanții YouTube România nu au comentat, până în acest moment, situația.

*Dana Budeanu a jignit Asociația “Dăruiește Viață”

Dana Budeanu nu era în martie la prima ieșire la rampă. În octombrie trecut, ea a ironizat și jignit acțiunea Asociației “Dăruiește Viață”, care a construit un spital pentru copiii cu cancer, într-o postare pe Facebook, distribuită ulterior de către primarul Bucureștiului, Gabriela Firea. PRO TV a renunțat la colaborarea cu Dana Budeanu în urma acestei postări.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here