Deutsche Welle: „Sclavia modernă” de la Coesfeld, unde peste 200 de angajați ai unui abator – mulți dintre ei români – au Covid-19

Peste 200 de angajați – printre care mulți români – ai unui abator aparținând companiei „Westfleisch” din Coesfeld s-au infectat cu noul coronavirus, potrivit autorităților locale. Cum s-a ajuns în această situație? – scrie Deutsche Welle într-un reportaj.


Nu își divulgă numele, dar spune că este din Sibiu. Bărbatul de aproximativ 50 de ani cu părul rar și negru stă în fața unei clădiri din cărămidă cu două etaje din Rosendahl, un sat din regiunea Münsterland. „Clădirea aceasta dărăpănată este în carantină din cauza coronavirusului”, afirmă el. 

Bărbatul, care vorbește cu greu germană sau engleză, nu pare să înțeleagă ce înseamnă „carantină” în Germania, respectiv să stai în casă. Poartă o mască de față din hârtie, dar în jurul gâtului, gura și nasul fiind libere. 

A lucrat, la fel ca mulți dintre compatrioții săi, în abatorul „Westfleisch” din Coesfeld pe care autoritățile l-au închis temporar. Decizia a venit pe fondul presiunii publice ce s-a declanșat după aflarea veștii că un număr necunoscut de angajați străini ai companiei au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

Numărul de persoane infectate este în prezent de peste 200, dintre care mulți sunt români, bulgari și polonezi.

Nimeni nu își asumă responsabilitatea

Muncitorul român din Rosendahl nu poate sau nu vrea să spună alături de câți alți compatrioți locuiește în același adăpost. El estimează că ar fi vorba despre douăsprezece persoane, poate chiar mai multe.

Nicio înștiințare scrisă sau vreun reprezentant al autorităților nu avertizează asupra faptului că această clădire se află în carantină. Pe cutiile de scrisori de la intrare poți însă descoperi o mulțime de nume românești. 

În timpul conversației cu bărbatul din Sibiu, se apropie de noi un alt român, având un pachet de ouă sub braț. Supermarketul se află la o aruncătură de băț. 

Nimeni nu se simte cu adevărat responsabil pentru protejarea lucrătorilor străini, se plânge Anne-Monika Spallek, purtătoare de cuvânt a Partidului Verzilor din regiunea Coesfeld.

Problema este „împinsă înainte și înapoi între municipalități, district și landul Renania de Nord-Westfalia”, a spus aceasta pentru DW.

De asemenea, ea atrage atenția asupra contractelor pe care compania „Westfleisch” le-a încheiat cu subcontractanți ce angajează lucrători din Europa de Sud-Est.

Autoritățile sanitare din Germania acționează doar atunci când cineva s-a îmbolnăvit, spune Spallek. Potrivit politicianei ecologiste, „Westfleisch” ar fi pasat subcontractanților responsabilitatea pentru cazarea angajaților străini.

Or, ea se îndoiește că aceste firme respectă întotdeauna reglementările legale, precum cele privind combaterea infecțiilor în spațiile de cazare colectivă.

Reglementările prevăd „ocuparea individuală a spațiilor de dormit”. De asemenea, persoanele infectate ar trebui izolate din timp.

Anne-Monika Spallek spune că lucrătorii carantinați asemenea românilor din Rosendahl trebuie să beneficieze de mâncare și de alte lucruri necesare. 
După conversația noastră cu muncitorul român, la fața locului a ajuns un microbuz.

Din el au coborât reprezentanți ai Oficiului de Ordine Publică, Autorității Centrale pentru Străini și ai Oficiului Sanitar. 

Purtând echipament de protecție, aceștia au intrat în clădirea cu lucrători români. Se pare că este pentru prima oară când românii de aici sunt testați. Ulterior, autoritățile din Coesfeld au anunțat că au fost prelevate probe de la 930 de angajați ai „Westfleisch”.

REPORTAJUL INTEGRAL – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here