Die Welt: India, prima țară din lume care a învins pandemia de coronavirus?

India aproape că nu mai are cazuri de infecție. Cu toate acestea, în urmă cu câteva luni, această țară uriașă era încă cufundată în haos, scrie Die Welt.

Cifrele sunt cu adevărat uimitoare. Până la sfârșitul lunii noiembrie, India a înregistrat mai puțin de 10.000 de noi infecții cu coronavirus pe zi. Media pe șapte zile era de 8.500. Potrivit mai multor studii, majoritatea celor 1,4 miliarde de oameni ai țării au dezvoltat deja anticorpi împotriva coronavirusului.

Virologul Jacob John, profesor emerit la Christian Medical College din Vellore, sudul Indiei, consideră că India este prima țară din lume care a învins pandemia și a intrat în „faza endemică”.

„Această fază este atinsă atunci când noile infecții se stabilizează la un nivel scăzut”, explică Jacob John. Și tocmai în această situație se află India acum.

Această evoluție pare un miracol. Pentru că, în urmă cu șase luni, India a avut unul din trei cazuri noi de coronavirus în lume. La apogeul pandemiei din India, peste 400.000 de persoane erau infectate zilnic. Pe 6 mai 2021, cu 414.433 de cazuri noi de coronavirus, țara a atins vârful contaminărilor.

Cu toate acestea, numărul cazurilor a scăzut la fel de rapid și dramatic pe cât a crescut. Deocamdată, cel puțin, coronavirusul nu mai este pe ordinea de zi. Ba chiar se organizează din nou mari petreceri, cu artificii și adunări mari.

Există mai multe motive pentru care India se află acum într-o poziție atât de bună în comparație cu alte țări europene.
Astfel, din primăvara lui 2020, guvernul indian a pariat pe dezvoltarea unui vaccin propriu. Substanța activă a obținut autorizație de urgență în ianuarie 2021, iar campania de vaccinare a putut începe imediat. Astăzi, mai mult de jumătate dintre adulții indieni au fost vaccinați o dată, iar mai mult de un sfert au primit o a doua doză.

Pentru a-și imuniza populația, țara a putut să se bazeze pe infrastructura campaniilor sale anterioare de vaccinare împotriva poliomielitei și rujeolei.

După încheierea primului val de contaminări în toamna lui 2020, guvernul indian a donat cu generozitate peste zece milioane de doze de vaccin celor mai sărace țări.

În februarie 2021, premierul indian Narendra Modi a declarat că lupta împotriva coronavirusului a fost deja câștigată, ceea ce s-a dovedit rapid a fi o eroare dramatică de judecată.

În martie, un al doilea val a lovit țara frontal. Dar, spre deosebire de ceea ce făcuse în timpul primului val de contaminări, guvernul a renunțat la instituirea unui lockdown la nivel național, lăsând la latitudinea fiecărui stat să decidă asupra necesității de izolare.

Pliantele distribuite de Ministerul Sănătății la acea vreme recomandau oamenilor să se spele regulat pe mâini, să păstreze distanța și să-și acopere gura și nasul cu un șervețel atunci când strănută. De asemenea, a fost insistent recomandat să contacteze un număr gratuit și să urmeze instrucțiunile furnizate în cazul apariției unor simptome precum febră sau dificultăți de respirație.

Cu cei 20 de milioane de locuitori, metropola Delhi a fost afectată în mod deosebit de al doilea val. Clinicile se luptau să facă față afluxului de pacienți, iar crematoriile nu mai puteau incinera mulți morți. Fotografiile incendiilor deschise în care au fost arși defuncții au făcut înconjurul lumii.

„Lunile aprilie, mai și iunie 2021 au fost extrem de dificile și triste pentru India”, deplânge virologul Jacob John. Dar, pe termen lung, această situație dramatică a avut un efect pozitiv. În Delhi, aproape toată lumea a intrat în contact cu coronavirusul. Potrivit unui studiu realizat în octombrie anul trecut, 97% dintre rezidenți au anticorpi împotriva coronavirusului în sânge.

Jacob John estimează că, în timpul primului val, aproximativ 30% din populația Indiei s-a infectat cu coronavirus și a dezvoltat imunitate. În al doilea val, cu 60% mai mulți indieni au intrat în contact cu agentul patogen. Adică 90% din populația totală, ceea ce este cunoscut sub numele de imunitate de grup, o condiție prealabilă pentru a intra în faza endemică, potrivit virologului.

Prin urmare, combinația dintre vaccinare și contactul direct cu coronavirusul permite Indiei să înregistreze un număr atât de mic de cazuri în prezent.

Cu toate acestea, un rol important joacă și demografia țării. Oamenii de peste 65 de ani reprezintă doar 6,5% din populația Indiei – acest grup de vârstă deosebit de vulnerabil a fost primul vaccinat. Pe de altă parte, mai mult de 25% dintre indieni au sub 15 ani: la ei, efectele contaminării cu coronavirus sunt, în general, destul de ușoare, atunci când nu trec neobservate.

Nu există un al treilea val, la vedere, în India. Având în vedere îmbunătățirea situației, guvernul nu intenționează să administreze doze de rapel în acest moment și nici nu a comandat noi vaccinuri. Prin urmare, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, Institutul Indian de Serum, a anunțat că va reduce producția cu cel puțin jumătate.

Între timp, țările europene continuă să se bazeze pe vaccinare pentru a obține imunitatea de grup și, în cele din urmă, pentru a învinge pandemia. În acest sens, virologul Jacob John subliniază importanța includerii celor sub 18 ani în acest proces. Fără imunizare, ei riscă să devină adevărate rezervoare ale virusului. „Vaccinarea ar trebui extinsă la copii”, sfătuiește omul de știință. Acest lucru ar accelera sfârșitul pandemiei și în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here