Diplomat: Franța „nu vrea să facă nimic în vecinătate ce ar putea supăra Moscova”

sursa: kremlin.ru

Un diplomat dintr-o țară membră din estul UE a declarat pentru Europa Liberă, sub protecția anonimatului, că Franța „nu vrea să facă nimic în vecinătate ce ar putea supăra Moscova”, relatează Europa liberă.

Parteneriatul Estic nu este o cale de aderare la Uniunea Europeană. Cel puțin aceasta este poziția Franței, care mai insistă ca jumătate din bugetul programului să fie direcționat către programe de mediu. Eugen Muravschi rezumă o relatare a corespondentului Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak.

Opinia Parisului a fost exprimată în două documente obținute de Europa Liberă, unul din octombrie 2019 și altul din ianuarie 2020, în cadrul consultărilor lansate de Comisia Europeană, care urmează să publice în martie un raport privind viitorul Parteneriatului Estic.

Articolul integral – AICI

„Este o consecință a Brexitului și o nouă confirmare a faptului că Franța a anexat UE și încearcă să modeleze uniunea după cum îi dictează interesele sale naționale. Avea, poate că încă are, un singur obstacol, Polonia. De aici și propunerea cu revitalizarea formatului Weimar. Polonia este cooptată la conducerea UE dacă acceptă politică Franței față de Rusia. Inclusiv sacrificarea oricăror aspirații europene pentru Chișinău sau Kiev”, a comentat, miercuri, pe Facebook, fostul consilier prezidențial, Iulian Fota.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here