Directorul SRI, Eduard Hellvig: Politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI) Eduard Hellvig afirmă că marele câştig al mandatului său la conducerea SRI a fost separarea de politică, pe care o consideră ”absolut normală într-o societate democratică”. În opinia sa, politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse, argumentând că prea mulţi politicieni, în deceniile anterioare, s-au obişnuit să primească “indicaţii” sau “sugestii” despre ce au de făcut. ”Prea mulţi vor ca alţii să ia decizii în locul lor, prea mulţi chiar se aşteaptă să primească sugestii de la servicii”, a mai spus Hellvig, potrivit News.ro.

”Totuşi, marele câştig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică. Politica şi activitatea de culegere de informaţii nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greşelile trecutului afectează şi comportamentul celor din prezent. Prea mulţi politicieni, în deceniile anterioare, s-au obişnuit să primească “indicaţii” sau “sugestii” despre ce au de făcut”, a declarat el în discursul rostit cu ocazia împlinirii a 15 ani de la debutul Studiilor de securitate şi intelligence la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca

El a subliniat că politicienii sunt aleşi de oameni să gândească cu mintea lor, investiţi cu încrederea lor să ia decizii despre cum va arăta România în viitor, ”nu doar să stingă incendii ale prezentului şi să aplice planuri gândite de alţii”.

”Cu toate acestea, prea mulţi vor ca alţii să ia decizii în locul lor, prea mulţi chiar se aşteaptă să primească sugestii de la servicii. Nu vom consolida democraţia decât atunci când vom stimula fiecare instituţie să îşi asume mandatul pe care îl are, fără abuzuri şi fără excese”, a afirmat şeful SRI.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here