Documentarul „Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă”, difuzat în premieră la TVR 1

Foto: Twitter

Un documentar ce reconstituie incredibilele întâmplări din vara anului 2020, când opozantul rus Alexei Navalnîi a supravieţuit tentativei de asasinat a serviciilor secrete ruseşti, va fi difuzat în premieră joi, de la ora 21.00, pe TVR 1, transmite News.ro.

În luna august 2020, într-un zbor către Moscova, carismaticul lider al opoziţiei din Rusia Alexei Navalnîi a început să se simtă rău, starea sa devenind critică în scurt timp, chiar ajungând să urle de durere. Avionul a deviat imediat spre cel mai apropiat oraş, iar politicianul a fost transportat de urgenţă, în stare de inconştienţă, la spital. Ceea ce s-a întâmplat în continuare a zguduit lumea. Pe 19 ianuarie, de la ora 21.00, aflăm la TVR 1 întreaga poveste, o incredibilă istorie adevărată cu spioni şi asasini, în documentarul „Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă” (The Man Putin Couldn’t Kill, Regatul Unit, 2021).

Renumitul regizor britanic Jon Blair, premiat cu Emmy, BAFTA şi OSCAR, reconstituie cu umor şi cu un ritm specific unui film poliţist, incredibilele întâmplări din vara anului 2020, când opozantul rus Alexei Navalnîi a supravieţuit unei tentative de asasinat pusă la cale de serviciile secrete ruseşti.

Incluzând interviuri ale unor personaje cheie în elucidarea acestui caz, documentarul pune cap la cap toate informaţiile aceastei poveşti incredibile, în care „James Bond” îl întâlneşte pe „Johnny English”. La presiunea mai multor lideri mondiali, preşedintele Putin e nevoit să permită transportul lui Navalnîi cu avionul​ la un spital din Berlin cu experienţă în salvarea celor asupra cărora au existat tentative de otrăvire de către serviciile de securitate ale Kremlinului. Jurnaliştii de investigaţie de la Bellingcat demonstrează nu numai că Navalnîi a fost otrăvit de agenţii serviciilor secrete sovietice, dar şi că fusese urmărit ani de zile, aceştia dezvoltând noi variante ale armei chimice interzise, Noviciok (o serie de toxine de a patra generaţie, considerate de cercetătorii sovietici care le-au creat drept „cei mai letali agenţi toxici produşi vreodată”, folosite pentru prima oară în 2018, împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în Salisbury).

Incredibila poveste despre spionaj internaţional şi asasini incompetenţi culminează cu unul dintre ucigaşi care îi mărturiseşte victimei exact cum i-a fost administrată otrava – aplicată pe cusăturile lenjeriei intime purtate de Navalnîi!

De ce reprezintă Alexei Navalnîi o ameninţare pentru unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii? Cum rămâne el un pericol, din interiorul unei închisori ruseşti? Cum se va încheia această bătălie între doi bărbaţi – unul care beneficiază de o echipă de asasini, celălalt – înarmat doar cu simţul umorului, anchetatori îndrăzneţi şi stăpânirea reţelelor sociale? Care vor fi urmările pentru viitorul Rusiei şi al întregii lumi?

În 2022, documentarul „Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă” a fost laureat la Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo cu Premiul Nimfa de Aur – categoria Cel mai bun reportaj de actualitate.

 

„Rusia este țara mea. Cred că întunericul va dispărea”. Scrisoarea Alexei Navalnîi la împlinirea a doi ani de când Putin l-a aruncat după gratii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here