Dodon, discurs de Belarus, sub şocul votului: Nu putem permite destabilizarea şi marionete externe. Diaspora, electorat paralel

Preşedintele Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, care candidează pentru un nou mandat, şi-a manifestat surprinderea faţă de votul dat în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică de cetăţenii din Republica Moldova aflaţi în afara graniţelor ţării, transmite Agerpres.

Dodon, care a fost votat de doar 3,65% dintre alegătorii din străinătate, a declarat că „diaspora reprezintă în mod real un electorat paralel al Republicii Moldova”, care „are propria viziune şi propriile preferinţe politice”.

„Noi cu toţii am remarcat aseară că diaspora a fost foarte activă la aceste alegeri şi putem spune că diaspora reprezintă în mod real un electorat paralel al Republicii Moldova. Acest electorat are propria viziune şi propriile preferinţe politice şi în mare parte aceste preferinţe ale diasporei se află în disonanţă cu preferinţele populaţiei majoritare care locuieşte şi munceşte acasă, în Moldova. Aşa arată votul de ieri, dar asta este realitatea democraţiei”, a afirmat preşedintele Republicii Moldova.

De asemenea, liderul de la Chişinău a promis o mobilizare mai mare a electoratului de centru-stânga din Republica Moldova, pentru a nu „permite celor care vor să vină în funcţia de preşedinte pentru a fi marionete externe”.

„Vreau să remarc că alegerile de ieri au demonstrat o tendinţă clară în politicul din Republica Moldova. Alegătorii de centru-stânga reprezintă 55-60 de procente din totalul de alegători, în pofida faptului că am avut aşa prezenţă din diasporă care a votat mai mult pe dreapta, dar, repet, eşichierul de stânga este majoritar şi reprezintă 55-60 de procente şi eu sunt ferm convins că această situaţie va caracteriza şi rezultatele turului doi. Eu sunt ferm convins în mobilizare masivă şi în obţinerea victoriei pe data de 15 noiembrie. (…) Noi nu putem permite destabilizarea, noi nu putem permite celor care vor să vină în funcţia de preşedinte pentru a fi marionete externe… Noi lucrul acesta nu o să îl permitem”, a adăugat Igor Dodon.

Potrivit datelor CEC, după centralizarea voturilor de pe teritoriul Republicii Moldova, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, ea fiind votată de 487.635 alegători, ceea ce reprezintă 36.16% din totalul celor 1.348.707 voturi valabil exprimate.

Pe locul al doilea s-a situat actualul preşedinte al ţării, socialistul Igor Dodon, cu 439.866 voturi (32,61%), urmat de Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”) cu 16,90%, Violeta Ivanov (Partidul Politic „Şor”) cu 6,49%, Andrei Năstase (Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”) cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic „Partidul Unităţii Naţionale”) cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,37%, şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) – 1,20%.

De asemenea, candidatul PAS s-a impus detaşat în diasporă, obţinând 70,12% din voturi, în timp ce Igor Dodon s-a clasat doar al treilea cu 3,65% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat candidatul Renato Usatîi (Partidul Politic „Partidul Nostru”), cu 17,25%.

Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

La alegerile din Republica Moldova, procentul prezenţei la vot a fost de 42,76%.

2 COMENTARII

  1. Consiliul Audiovizualului şi Avocatul Poporului ar trebui să analizeze lipsa de atenţie acordată de canalele tv din dreapta Prutului alegerilor din Basarabia, sesizând şi Curtea Constituţională, dacă e cazul. Oricum, televiziunile ştiriste fără corespondenţi permanenţi la Chişinău merită desfiinţate.
    Niciun munte nu opreşte viitorul guvern liberalo-userist să anunţe deja hotărârea fermă de a începe imediat autostrada Bucureşti-Iaşi-Chişinău.

  2. Voi,care mai jigodie ruseasaca-kaghebista nu veti permite venirea la conducerea moldovei a altor conducatori,voi care sunteti vanduti putinelului,voi tradatorii si vanzatorii de neam si tara,voi slugi rusesti,voi hoti si parveniti ticalositi,care voi???? Sper ca bunul dumnezeu sa le dea moldovenilor mintea romanului de pe urma si sa te arunce,daca nu in puscarie,macar la lada de gunoi a istoriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here