Milionarul Dorin Cocoș și fostul primar al orașului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, au fost audiați, luni, de Înalta Curte. Ei au povestit magistraților detalii inedite privind modul în care s-au purtat negocierile subterane pentru semnarea contractului de achiziție de licențe Microsoft.

Cei doi au fost condamnați definitiv în acest caz: Dorin Cocoș – 2 ani și 4 luni, iar Gheorghe Ștefan a primit inițial 6 ani, dar pedeapsa a fost redusă, că urmare a denunțurilor făcute, la 3 ani și 6 luni.

Audierea celor doi a avut loc într-un dosar separat de cazul în care au fost condamnați, denumit de presă Microsoft ÎI. Este vorba de procesul în care sunt judecați fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, fostul director al Microsoft România Călin Tatomir, dar și oamenii de afaceri Claudiu Florică și Dinu Pescariu.

Ancheta în acest caz are legătură cu organizarea licitației pentru încheierea de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și firma D.Con.Net AG a unui contract de închiriere licențe Microsoft cu opțiune de cumpărare. Prejudiciul în acest caz depășește 51 de milioane de euro, potrivit DNA.

Dosarul este pe rolul instanței din septembrie 2017. În ianuarie 2020, procesul a fost reluat de la zero după ce judecătorul Geanina Arghir s-a pensionat, iar în locul ei a intrat Alexandra Rus.

Gheorghe Ștefan-Pinalti: Mențin declarațiile

La termenul de luni, Gheorghe Ștefan și-a menținut declarațiile date în acest caz, inclusiv cea din prima parte a procesului.

Când am dat declarația, am spus adevărul. Nu mi-a sugerat nimeni nimic. Știu că din suma de patru milioane de euro ce mi s-au imputat mie, două au rămas undeva în Elveția, în trei off-shore-uri. Are DNA actele. Iar două milioane de euro au intrat la niște firme ce au scos banii cash, care apoi ajungeau la partid,” își amintește Pinalti.

Fostul edil a povestit că Dorin Cocoș i-ar fi spus textual: „Am rupt pentru ține patru milioane de euro”. „Concret mi-a explicat că din ce trebuia să ajungă la Gabriel Sandu mi-a rupt și mie cele patru milioane de euro,” susține Pinalti.

Gheorghe Ștefan a precizat că este vorba de sumele de bani pentru care a fost condamnat în dosarul Microsoft.

*Cocoș și banii dați lui Sandu

Și Dorin Cocoș și-a menținut declarațiile date în prima faza a procesului: Am spus adevărul fără nicio influențare.

Mențineți paragraful în care vorbiți despre cei 4 milioane de euro?, a venit întrebarea instanței.

Eu cred că dacă nu se ofereau cele 4 milioane de euro lui Gabriel Sandu nu se realiza achiziția de programe informatice. De vreme ce domnul Sandu și-a desemnat un om, am dedus că și-a însușit planul nostru„, a mai explicat milionarul.

Cocoș a precizat că este vorba de sumele de bani pentru care a fost condamnat în dosarul Microsoft: „Mențin această declarație așa cum am dat-o”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here