Sursa: Pexels

Secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a anunţat, marţi, că poliţia a deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false în cazul bărbatului de la Spitalul „Dimitrie Gerota” din Capitală, depistat pozitiv cu noul coronavirus.

La nivelul Poliţiei Române s-au iniţiat cercetări, s-a înregistrat un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire prin orice mijloace de date şi informaţii false, prevăzută şi pedepsită de art. 404 din Codul penal”, a spus Bogdan Despescu, într-o declarație susţinută la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Dosarul penal vizează infracţiunea de comunicare sau răspândire de informaţii false și a fost deschis după ce, în spaţiul public, ar fi apărut informaţii potrivit cărora se ştia din 7 martie că fostul angajat MAI este confirmat cu noul virus.

Nu putea să existe un asemenea mesaj în ziua de 7 martie având în vedere că testul cu privire la pacient a fost confirmat în seara de 9 martie. (…) Având în vedere situaţia creată, la nivelul Poliţiei Române s-au iniţiat cercetări, s-a înregistrat dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire de date şi informaţii false”, a spus Bogdan Despescu, potrivit Mediafax.

El a precizat că bărbatul în vârstă de 60 de ani este pensionar al MAI din 2015, lucrează la ADP sector 4 și s-a întors din Israel în data de 26 februarie.

În Israel sunt confirmate până în prezent 42 de cazuri cu COVID-19 și niciun deces.

Potrivit informațiilor apărute aseară, bărbatul din București era deja internat la spitalul „Dimitrie Gerota” în momentul în care a fost testat pozitiv. Pacientul afirma că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim, cum ar fi China sau Italia.

A fost demarată o anchetă epidemiologică pentru a se stabili persoanele cu care a intrat în contact, iar astăzi s-a aflat că acesta a împărțit mărțișoare în data de 2 martie la Amenajarea Domeniului Public sector 4.

În prezent, sediul ADP Sector 4 este închis, după ce pacientul numărul 17 a intrat în contact cu peste 120 de persoane.

În data de 3 martie, bărbatul cu coronavirus s-a simţit rău şi a mers la spital. În 4 martie a revenit la serviciu, iar în 5 martie s-a dus din nou la spital.

*Datele comunicate de autorități

Bărbatul de 60 de ani a fost internat în spitalul MAI „Dimitrie Gerota” în data de 5 martie, cu simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. 

Pacientul afirmă că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim.

La câteva zile după internare, însă, pacientul a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observație să solicite, astăzi, efectuarea testului pentru COVID – 19. Testul s-a dovedit pozitiv, ca urmare, pentru că bărbatul a stat câteva zile în spital înainte de a fi diagnosticat, în unitatea sanitară au fost luate mai multe măsuri.

Astfel, a fost declanșată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor contactelor directe, în special din rândul personalului spitalului. A fost dispusă restricționarea accesului în spital, dar și ieșirea persoanelor aflate în unitatea medicală, urmând ca, în funcție de ancheta epidemiologică, să înceapă testele pentru verificarea tuturor persoanelor care au luat contact cu bărbatul de 60 de ani.

Celelalte persoane care au lucrat în unitatea medicală în perioada în care bărbatul a fost internat, dar care nu sunt în spital în prezent, vor rămâne în izolare la domiciliu și sub supraveghere medicală, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Detalii despre cei opt noi pacienți din București:

1. Femeie, 31 ani, județul Ilfov, contact cu prietena bărbatului de 49 de ani, primul caz confirmat în București.
2. Bărbat, 32 de ani, București, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota.
3. Femeie, 30 de ani, gravidă, București, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota. Femeia are stare generală bună.
4. Copil, 3 ani, București, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota.
5. Femeie, 36 de ani, București care s-a întors din data de 29 februarie din Israel, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Balș.
6. Femeie, 35 ani, București care s-a întors din data de 29 februarie din Israel, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Balș.
7. Bărbat, 34 ani, București, care s-a întors în data de 27 februarie 2020 din Londra, Marea Britanie, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Balș.
8. Femeie, 41 ani, care s-a întors din Germania în data de 7 martie 2020 din Munchen, Germania, s-a prezentat cu simptomatologie la INBI Matei Balș.

1 COMENTARIU

  1. Am intrat la articolul asta crezand ca dosarul penal i s-a deschis acestui nesimtit de pensionar militar, care a mintit ca n-a fost plecat nicaieri si n-a informat ca a fost in Israel, tara care la momentul respectiv avea deja bolnavi, nu ca are dosar nu stiu cine a spus nu stiu ce. Si acestui iresponsabil criminal cand i se deschide dosar penal? Bietii liberali, ce situatie ingrozitor de periculoasa au de gestionat, cu guvern interimar si 20% in parlament, cu toate javrele psdiste care au ca unic scop cum sa faca sa fenteze alegerile, si sa ramana in continuare infipti in conducerea acestei tari necajite. Isi poate imagina cineva ce-ar fi insemnat sa fi avut acuma la putere guvernul dancila-psd???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here