Dosarul Black Cube, finalizat. Operațiunea „Tornado”: Daniel Dragomir a încercat compromiterea lui Kovesi, Hellvig și Iohannis

Foto: INQUAM/George Călin

DIICOT a finalizat dosarul Black Cube și a decis trimiterea în judecată a fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, fugit din țară după sentința dată într-un alt dosar în care a fost condamnat.

Potrivit rechizitoriului, Dragomir este acuzat în dosarul Black Cube de constituirea unui grup infracțional organizat, de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice și complicități la alte operațiuni ilegale.

Acesta a încercat o acțiune de compromitere a fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, a președintelui Klaus Iohannis și a șefului SRI, Eduard Hellvig. Procurorii susțin că Dragomir i-a folosit în această acțiune și pe Sebastian Ghiță și Dan Andronic.

Potrivit DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii „Tornado”.

Dragomir intenționa ca prin acțiunea de compromiterea a fostei șefe DNA să scape de o sentință în dosarul în care, de altfe, a și fost condamnat definitiv, se arată în rechizitoriu.

„Inculpatul D.D. şi-a propus denigrarea unor persoane pe care le aprecia responsabile pentru „distrugerea” carierei, prin arestarea sa de către D.N.A., printre care şi fostul procuror şef al D.N.A, la aceea dată. Pornind de la funcţia, pregătirea specializată şi expertiza dobândită de-a lungul timpului în cadrul Serviciului Român de Informaţii (domeniul informativ – operativ al Direcţiei de Terorism), inculpatul stăpânea astfel cunoştinţe vaste atât sub aspectul tehnicilor de manipulare, cât şi în ceea ce priveşte caracteristicile şi modalităţile de acţiune ale grupurilor de criminalitate organizată şi mai ales metodologia de investigare şi documentare a unor astfel de grupări, majoritatea lor caracterizându-se printr-o specializare riguroasă a activităţilor infracţionale şi conspirativitate a acţiunilor ilicite, în scopul atingerii obiectivului propus şi totodată îngreunării identificării şi tragerii la răspundere penală”, scriu procurorii în rechizitoriu.

În primăvara 2016, doi angajați ai firmei de securitate israeliene Black Cube, fondată de foști ofițeri Mossad, au fost prinși la București în timp ce încercau accesarea emailurilor și spargerea altor comunicații ale șefei DNA Laura Kovesi și ale familiei acesteia. Doi dintre angajații Black Cube, Ron Weiner si David Geclowicz, și-au recunoscut vinovăția si au primit sentințe cu suspendarea executării.

Condamnat, dar fugit din țară

Acum o lunp, fostul locotenent colonel SRI, Daniel Dragomir, a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare, sentința Curții de Apel București fiind definitivă. La scurt timp, Poliția a anunțat că l-a căutat pe Dragomir la mai multe adrese dar nu l-a găsit. El ar fi trebuit să se predea la poliție pentru a fi dus la penitenciar, ca să înceapă executarea pedepsei, dar se pare că a părăsit țara, miercuri, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței.

„În baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București au efectuat verificări la mai multe adrese în vederea depistării unui bărbat de 42 de ani, condamnat definitiv.
Având în vedere că cel în cauză nu a fost găsit, se fac demersurile legale pentru a fi dat în urmărire.” Detaliile dosarului – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here