Două decenii de fraude. Elveția, decizie privind cazul schemei piramidale puse în practică de escrocul Allen Stanford

Elveţia va returna Statelor Unite 150 de milioane de dolari care erau blocaţi în conturi bancare, pentru a fi daţi victimelor unei scheme piramidale puse în practică de escrocul american Robert Allen Stanford, a anunţat, luni, Ministerul elveţian al Justiţiei, transmite News.ro, care citează Reuters.

Stanford, un fost finanţist din Texas, a fost condamnat în 2012 de către un juriu din Houston, într-un caz de fraudă în valoare de 7,2 miliarde de dolari, care s-a desfăşurat pe parcursul a două decenii şi care a fost eclipsat numai de schema piramidală derulată de americanul Bernie Madoff.

Elveţia a mai returnat anterior 50 de miliarde de dolari.

Stanford, care execută o pedeapsă de 110 de închisoare, a ascuns milioane de dolari sustraşi de la Stanford International Bank din Antigua la divizia elveţiană a băncii franceze Societe Generale, pe care i-a folosit pentru a finanţa achiziţia unei flote de avioane private şi a unui yacht, potrivit documentelor din instanţă.

„Deblocarea fondurilor a fost posibilă după ce sentinţa împotriva lui Allen Stanford a devenit definitivă”, a explicat Ministerul de Justiţie al Elveţiei.

Societe Generale a contestat ani de zile acuzaţiile că nu şi-a respectat obligaţiile de prevenire a spălării banilor, atunci când a acceptat banii lui Stanford, arată documente din justiţia elveţiană.

Un purtător de cuvânt al Societe Generale a refuzat să comenteze, luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here