Două jurnaliste de la un post polonez, condamnate la închisoare în Belarus, pentru filmarea protestelor anti-Lukaşenko

Sursa: Twitter

Două jurnaliste de la postul polonez de televiziune de ştiri, Belsat, au fost condamnate joi, de către un tribunal belarus, la doi ani de închisoare, după ce au fost găsite vinovate de faptul că au filmat manifestaţii împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Kaţiarîna Andreieva, în vârstă de 27 de ani, şi Daria Ciulţova, în vârstă de 23 de ani, au fost arestate într-un apartament, în noiembrie, de unde filamu manifestaţii, în urma morţii unui protestatar, ucis cu câteva zile mai înainte.

Organizaţii internaionale de apărarea drepturilor omului au denunţat atunci această arestare.

Cele două tinere, acuzate de orchestrarea manifestaţiilor pe care le filmau, au pledat nevonovat .

Ca probă a vinei lor, parchetul a prezentat o cameră video, un microfon, telefoane mobile, dispozitive de stocare de date de tip USB şi veste de presă.

Anunţarea realegerii, la 9 august, a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a declanşat o contestare în Belarus, iar opozanţii preşedintelui, susţinuţi de Occident, denunţă un scrutin pătat de fraude.

Peste 33.000 de oameni au fost arestaţi, de atunci, într-o violentă campanie de reprimare.

Aceste arestări au determinat Uniunea Europeană (UE) să impună noi sancţiuni Minskului, însă Lukaşenko, susţinut de Rusia, a reuşit să se menţină la putere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here