LIVE BLOG Ofensiva „Izvorul Păcii”/ Prima reacție a lui Bashar al-Assad de la declanșarea ofensivei turce

Foto: Președinția Siriei/Facebook

Operațiunea „Izvorul Păcii” a intrat în etapa de ofensivă terestră asupra milițiilor kurce susținute de statele occidentale. Trupele turce și aliații lor rebeli sirieni au pătruns miercuri seara, 9 octombrie, în nord-estul Siriei.

Universul.net vă ține la curent cu ultimele evoluții de pe frontul nord-sirian.


Joi, 17 octombrie 🔴

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a promis joi că va face faţă ofensivei Turciei „prin toate mijloacele legitime”, după desfăşurarea armatei sale în sprijinul forţelor kurde vizate de operaţiunea militară din nordul Siriei, relatează AFP.

Denunţând „agresiunea” Turciei, Assad a dat asigurări că Siria „îi va răspunde şi îi va face faţă sub toate formele, în oricare regiune a teritoriului sirian şi prin toate mijloacele legitime disponibile”, conform unor afirmaţii preluate de conturile preşedinţiei de pe reţelele de socializare.

Este prima reacţie a preşedintelui Assad de când armata sa a fost desfăşurată în sectoare din nordul ţării la apelul autorităţilor semiautonome ale minorităţii kurde, confruntată de la 9 octombrie cu o ofensivă a armatei turce şi a unor recruţi ai săi sirieni.

Legăturile dintre Erdogan și jihadismul global

„Să nu se atingă nimeni de capul sultanului Erdogan! Aceasta pare a fi ordinul tacit care se ascunde în spatele ultimilor 16 ani de guvernare neîntreruptă a președintelui islamist turc, care în scurt timp a măturat principiile bazate pe secularismul Republicii fondate de Ataturk”, scrie Oriana Allegri într-o analiză din săptămânalul PANORAMA.

CITIȚI AICI:

Miercuri, 16 octombrie 🔴

Armata siriană a preluat controlul asupra mai multor baze militare din nord-estul Siriei abandonate de către forţele americane, a anunţat miercuri televiziunea publică rusă, relatează News.ro, care citează Reuters.

Postul public Rusia-24 a prezentat imagini cu blindate ruse care circulau la Minbej, în nordul Siriei, la o zi după ce Moscova a anunţat că a trimis misiuni de patrulare în regiune.

Alt post finanţat de statul rus, RT, a filmat imagini cu un convoi american care s-a întâlnit cu un convoi sirian pe drumul de la Manbij la Kobane.

Coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Statele Unite a confirmat marţi că s-a retras din regiune.

După plecarea americanilor, trupe siriene au ocupat poziţii la Manbij, în baza unui acord cu kurzii din regiune, care vor să contracareze astfel înaintarea frorţelor turce.

Moscova a anunţat marţi că Poliţia Militară rusă efectuează misiuni de patrulare în regiune, cu scopul de a evita confruntări armate între forţele siriene şi turce.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele siriene au preluat controlul asupra unei suprafeţe de peste 1.000 de kilometri pătraţi la Manbij.

CITIȚI ȘI:

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here