Dr. Beatrice Mahler: Sunt îngrijorată de ce se va întâmpla în următoarea lună. Vom descoperi ce înseamnă impactul acestei infecții în rândul tinerilor și copiilor

Managerul Institutului „Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler, a mărturisit în direct la Digi24 că este îngrijorată de ce se va întâmpla în următoarea lună, odată cu începerea școlilor. Medicul se teme că regulile nu vor fi respectate, vor crește cazurile de îmbolnăvire și, în plus, vor apărea probleme și de altă natură. A povestit și despre o situație cu care s-a confruntat în propriul spital, un caz care „a cutremurat-o”.

Până în acest moment, studiile internaționale arată că în cazul copiilor, formele de COVID-19 sunt ușoare sau nu au deloc manifestări de boală, însă sunt transmițători. „Ce trebuie, însă, să știm și să reținem e că începe un moment în care abia vom descoperi la nivel mondial ce înseamnă impactul acestei infecții în rândul tinerilor și copiilor. Studiile care au fost făcute, destul de puține, în acest sens indică impactul și gradul de infecție al copiilor în comunități care au fost în stare de urgență, izolate. Datele arată că au fost de zece ori mai puțin infectați copiii decât adulții, pentru că adulții ieșeau din casă. (…) Este o situație pe care o cunoaștem azi, dar realitatea impactului o vom cunoaște în lunile următoare”, a punctat dr. Mahler.

Va fi o provocare pentru fiecare țară, nu doar pentru România, să gestioneze această perioadă”, a subliniat dr. Beatrice Mahler. „Grija noastră trebuie să rămână constantă și atenția sporită atunci când vorbim de copii”, a atenționat medicul.

Nu este un moment ușor, dar trebuie să călcăm cu grijă, pas cu pas, și să fim împreună, iar frica pe care o simt acum – și care este percepută și care este firească – ar trebui să nu ne întunece rațiunea”, a adăugat managerul Institutului „Marius Nasta”.

*Mi-e teamă că regulile nu vor fi respectate

În orice pandemie, în orice epidemie, măsurile de profilaxie s-au dovedit eficiente, a reamintit Beatrice Mahler. 

Cred că e nevoie de comunicare între medici și profesori, pentru că ei trebuie să înțeleagă riscurile la care se expun, riscurile pe care le evită dacă folosesc măsurile de protecție. Aceste riscuri sunt reale, sunt trăite în Marius Nasta de colegii mei. Dacă un coleg a venit infectat din concediu sau din comunitate, purtând mască ceilalți colegi nu au fost infectați. Prin urmare, masca chirurgicală, care nouă ni se pare banală, purtată corect protejează”, a subliniat Beatrice Mahler.

*Ce se va întâmpla cu un copil care va fi stigmatizat și izolat de cei din jur

Întrebată dacă este îngrijorată de ceea ce se va întâmpla în următoarea lună de zile, Beatrice Mahler a răspuns categoric: „Da!”.

Mi-e teamă că regulile nu vor fi respectate, vorbim foarte frumos, dar aplicăm destul de greu reguli”, a spus managerul de la „Nasta”.

Mai este un fenomen de care îmi este teamă, pentru că azi am primit în birou o cerere din partea unui coleg care este asistent, lucrează cu pacienți COVID, a fost între timp și bolnav de COVID și care solicita mutarea într-o secție non-COVID, pentru că este soțul unei doamne învățătoare și pentru că soția lui este stigmatizată la locul de  muncă!”, a povestit dr. Mahler. 

Mi se pare anormal să privim cadrele din învățământ, să le stigmatizăm pentru că au în jurul lor persoane care îngrijesc acești pacienți. Este un lucru care pe mine mă cutremură”, a mărturisit managerul Institutului „Marius Nasta”.

Întrebată cine a stigmatizat-o pe învățătoare, Mahler a spus că nu cunoaște multe detalii, dar din motivația cererii se înțelege că ceilalți colegi. Dr. Mahler a precizat că nu a dat încă un răspuns acestei cereri, pentru că fiind un caz atât de sensibil, vrea să vorbească direct cu colegul asistent și să-i ceară amănunte.

Mă întreb ce se va întâmpla cu un copil, care este fraged, sau care este adolescent, dar care va simți această izolare din partea colegilor sau din partea profesorilor în cazul în care va fi bolnav de Covid. A fi bolnav nu este o vină, este o situație peste care cu siguranță poți să treci”, a mai spus dr. Beatrice Mahler, vineri seara, la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here