Drulă: „Ridicăm viteza pe calea ferată de la 30 km/h la 120 km/h, pe Buzău-Făurei”

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunţă, miercuri, că va fi ridicată viteza pe calea ferată de la 30 km/h la 120 km/h pe Buzău-Făurei, pe o distanţă de aproape 40 de km, contractual pentru lucrări fiind semnat. Poriectul trebuie finalizat până la sfârşitul anului.

”Ridicăm viteza pe calea ferată de la 30 km/h la 120 km/h pe Buzău-Făurei, pe o distanţă de aproape 40 de km Astăzi am participat la semnarea contractului pentru această lucrare care va fi gata până la sfârşitul anului. Aţi citit bine: ca urmare a lucrărilor, va creşte viteza de la 30 km/h, în prezent, la 120 km/h, pentru trenurile de călători. Şi lucrarea va fi gata în 5 luni! Costul lucrărilor este de aproximativ 1,5 milioane de lei/km (incluzând valoarea şinelor noi care sunt achiziţionate de CFR)”, a scris, miercuri, pe Facebook, Cătălin Drulă.

Acesta apreciază că ”sunt bani extraordinar de bine cheltuiţi având în vedere impactul rapid şi uriaş”.

”Am explicat în mod repetat că dincolo de modernizările masive pe coridoarele europene, proiecte-gigant de miliarde de euro cu timpi de implementare de ani de zile, dar care au impact pe doar câteva sute de km de reţea, TREBUIE SĂ REÎNNOIM miile de kilometri de cale ferată degradată cu restricţii de viteză. Astfel de lucrări, ca pe Buzău-Făurei, ar trebui să desfăşurăm pe mii de km de reţea. Sunt relativ ieftine, rapide şi cu câştig enorme. Pentru asta, ne trebuie finanţare”, a mai scris ministrul.

Acesta anunţă, pentru acest an, ”un record de linie reînnoită prin înlocuire la rând”.

”Dar ţinta noastră ca ţară, în anii următori, trebuie să fie de cel puţin 10 ori mai mare. Va trebui să creştem semnificativ aceste alocări de la an la an, să ajungem să discutăm de lucrări de reînnoire în valoare de miliarde de lei anual, pentru a putea aduce în anii următori calea ferată în zona decenţei. M-am luptat să avem o axă în PNRR pentru astfel de lucrări şi mă voi lupta să ni se aloce şi din bugetul de stat bani mai mulţi în anii următori”, a mai scris ministrul.

CFR a precizat, într-un comunicat de presă, că au fost semnate două contracte de lucrări pentru creşterea vitezei de circulaţie între Buzău – Făurei (firul II), de la 30 de km/h la 120 km/h.

Valoarea celor două contracteeste de 41,7 mil. lei, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri de la Bugetul de Stat.

Lucrările de reînnoire a infrastructurii feroviare se vor executa prin ȋnlocuirea la rând a elementelor suprastructurii căii, pentru ridicarea restricţiei de viteză şi aducerea liniei ȋn parametrii tehnici proiectaţi, pe segmentul feroviar Buzău – Buzău Sud – Cilibia – Făurei, km 129+016 – km 167+700 (firul II) şi au drept scop creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor de călători de la 30 km/h la 120 km/oră.

Perioada de execuţie a lucrărilor este de maximum 180 de zile, de la emiterea Ordinului de începere.

”Menţionăm faptul că, în prezent durata călătoriei unui tren Interregio între Buzău şi Făurei (firul I) este de 41-45 de minute, iar după finalizarea lucrărilor pe firul II, trenurile Interregio vor circula cu viteza maximă de 120 km/h şi vor parcurge cei aproximativ 40 km în 27 de minute. Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, prin programul de investiţii implementat şi derulat pe secţia de cale ferată Buzău – Buzău Sud – Cilibia – Făurei (firul II), pe o lungime totală de 38,6 km, contribuie astfel la dezvoltarea infrastructurii feroviare prin îmbunătăţirea calităţii transportului şi sporirea vitezei de circulaţie la 120 km/h pentru trenurile de călători, dar şi la dezvoltarea relaţiilor comerciale zonale cu operatorii de transport, transportul feroviar fiind astăzi nu doar cel mai ecologic mod de transport, dar şi o variantă rapidă şi sigură atât pentru traficul de călători, cât şi pentru cel de marfă”, a transmis CFR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here