DSVSA Prahova: Fata atacată de urs avea leziuni foarte grave produse de animal, dar şi prin cădere de la înălţime

Sursa: Pexels

Tânăra moartă după ce a fost atacată de urs pe Jepii Mici a suferit numeroase leziuni externe şi interne, provocate atât de atacul animalului cât şi căderea de la înălţime, arată rezultatul examenului Medico-legal. Ursul care a atacat-o este o femelă în vârstă de 4-5 ani care nu suferea de rabie, indică analizele realizate de DSVSA Prahova, transmite News.ro.

Şeful Serviciului de Medicina Legală Prahova, medicul Vasile Drăghici a declarat pentru News.ro că atât leziunile provocate de animal, cât şi cele produse prin căderea la înălţime ar fi putut duce la decesul victimei.

Ursul care a atacat fata era o femelă cu vârsta de aproximativ 4-5 ani, iar analizele făcute de autorităţi indică faptul că nu era turbat, a declarat pentru news.ro directorul DSVSA Prahova, George Stratulat.
Potrivit acestuia, ursoaica nu avea pui şi nici nu era în călduri, conform rezultatelor examenului anatomo-patologic.
Tânăra de 19 ani, care se afla pe munte împreună cu pritenul său, a fost atacată marţi de urs, ulterior căzând într-o râpă, unde de altfel i-a şi fost găsit cadavrul.
Ursul, care era agresiv şi a încercat să îi atace şi pe salvatori, a fost omorât, incidentul fiind în atenţia Parchetului.
Moartea tinerei a reapins discuţiile legate de gestionarea problemei urşilor, al căror număr a crescut necontrolat, care coboară în localităţi şi care atacă oamenii.
Ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, după această tragedie, că populaţia de urs brun în România este scăpată de sub control, iar relocarea lor nu reprezintă o soluţie. Ministrul a precizat că în opinia sa, urşii care se apropie de comunităţile umane trebuie să fie gestionaţi prin eutanasiere sau împuşcare şi a anunţat că va propune printr-un ordin majorarea cotelor de recoltare, la un număr de 500 de exemplare, actualul număr, de 220 de exemplare, fiind insuficient. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat sesiune extraordinară pentru modificarea legislaţiei. El a afirmat că a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis şi a ţinut să precizeze că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari. Ciolacu a mai arătat că din discuţiile cu cei din domeniu, este o aglomeraţie de urşi, în anumite zone, pentru că nu mai au mâncare suficientă şi de aceea coboară.
Academia Română are convingerea, joi, după cazul tinerei omorâte de urs în Prahova, „că nu vor exista entităţi care să profite de această îngrijorătoare tragedie şi că vom avea cu toţii înţelepciunea de a identifica soluţii eficace pentru rezolvarea acestei probleme”. Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii consideră că în continuare este necesară luarea de mai multe măsuri, atât de către autorităţile locale, cât şi de către gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru păstrarea animalelor sălbatice în arealul lor, asigurând, deopotrivă, protejarea vieţii umane şi a bunurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here