După ce i-a trimis zeci de milioane de echipamente medicale, China ridică tonul la adresa Franței: Ce doresc ei? Să rămânem cu braţele încrucişate?

China a denunţat luni afirmaţiile „cinice” ale secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin, care a acuzat Beijingul că „instrumentalizează” ajutorul chinez acordat altor ţări afectate de COVID-19, informează AFP.

Epidemia este total sub control pe teritoriul chinez, fără niciun caz nou de origine locală anunţat în ultimele zile, informează agerpres.ro.

Guvernul chinez a oferit în ultimele săptămâni măşti, combinezoane de protecţie şi mănuşi ţărilor afectate puternic de COVID-19. El a trimis de asemenea experţi medicali, în special în Italia.

Este câteodată mai simplu să faci propagandă, cu imagini frumoase şi uneori să instrumentalizezi ceea ce se petrece„, a declarat duminică Amelie de Montchalin pentru emisiunea „Întrebări politice” a France Inter, cotidianului Le Monde şi France Televisions.

Vă vorbesc despre China, Rusia care regizează lucruri”, a subliniat ea, fără să ofere totuşi exemple concrete.

China este acuzată de unii critici că vrea să scoată profit din ajutorul pe care îl acordă, în special ţărilor europene, cu scopul de a-şi lăuda modelul politic.

Am auzit de multe ori occidentali menţionând cuvântul ‘propagandă’ în legătură cu China. Mi-ar plăcea să-i întreb: la ce se referă ei exact?”, a replicat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez.

Ce doresc ei? Ca China să rămână cu braţele încrucişate în faţa acestei grave epidemii care loveşte alte ţări? Ca ea să rămână indiferentă?„, s-a întrebat ea la o întâlnire cu presa.

Angajaţii fabricilor chineze producătoare de măşti şi de alte echipamente de protecţie lucrează de acum în regim complet pentru a răspunde comenzilor din ţări unde aceste echipamente lipsesc în plină pandemie de COVID-19.

Eforturile lor trebuie să fie respectate şi nu denigrate„, a subliniat Hua Chunying.

Franţa însăşi a comandat peste „un miliard de măşti”, în special Chinei, potrivit ministrului sănătăţii, Olivier Veran.

Doresc să întreb persoanele care fac afirmaţii cinice: ele ce fac împotriva epidemiei?„, a continuat Hua Chunying.

Noi sperăm că persoana vizată, prin cuvintele şi acţiunile sale, să facă mai mult pentru cooperarea internaţională împotriva COVID-19″, a adăugat ea.

Franţa a oferit în februarie Chinei mai multe zeci de tone de material medical, între care combinezoane de protecţie, măşti, mănuşi şi produse dezinfectante, notează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here