Companiile încep să resimtă impactul epidemiei provocate de noul coronavirus din China, unele dintre ele avertizând că această le poate perturbă lanțurile de aprovizionare sau să le afecteze rezultatelor financiare, din cauza întreruperii activităților fabricilor sau închiderii magazinelor, în timp ce companiile aeriene suspendă zborurile, relatează Reuters, citată de News.ro.

Impact financiar

Electrolux a anunțat că epidemia poate avea un impact material, dacă furnizorii săi din China vor fi afectați în continuare, și că pune în aplicare planuri de urgență.

H&M a anunțat că închiderea a circa 45 de magazine în China i-a afectat vânzările în ianuarie. Compania a arătat că se aprovizionează mult din China, dar că flexibilitatea lanțului de aprovizionare a compensat până în prezent impactul.

Baidu a anunțat că amână anunțarea rezultatelor aferente trimestrului patru și a recomandat angajaților să lucreze de acasă.

Hyundai Motor a anunțat că urmă să oprească producția unui SUV în Coreea de Sud, în acest weekend, pentru a face față perturbării aprovizionării provocate de epidemie.

Tata Motors, compania mamă a Jaguar și Land Rover, anticipează că epidemia va avea un efect negativ asupra producției din China și asupra profiturilor sale.

Japan Airlines a anunțat că un sfert dintre rezervările către China au fost anulate în ultimele 10 zile.

Levi Strauss a închis jumătate din magazinele sale din China și a anunțat că va suporta un impact pe termen scurt.

LG Display nu a închis încă vreo fabrică din China, dar a avertizat că epidemia a sporit incertitudinile pentru furnizori.

McDonald’s, care a închis câteva sute dintre cele 3.300 de restaurante din China, anticipează că impactul total asupra profitului va fi „destul de mic”, dacă virusul va fi ținut sub control în China.

Remy Cointreau a avertizat că posibilul impact al epidemiei va fi semnificativ, din cauza expunerii mari la China.

Royal Caribbean Cruises, care a anulat trei excursii ale navelor sale de croazieră din China, a redus estimările de profit pentru 2020 cu circa 10 cenți pe acțiune, afirmând că va suporta un impact de încă 10 cenți pe acțiune dacă restricțiile de călătorie vor continua până la sfârșitul lunii februarie.

Sangyong Motor va opri activitatea fabricii sale în orașul sud-coreean Pyeongtaek, în perioada 4-12 februarie, din același motiv.

Samsung Electronics a prelungit vacanța la unele dintre fabricile sale, în conformitate cu recomandările guvernamentale, dar a refuzat să comenteze impactul.

Samsung SDI, producător de baterii afiliat la grupul Samsung, care are Volvo printre clienții săi, anticipează că va exista un impact asupra rezultatelor financiare din trimestrul care se va încheia în martie.

SK Hynix, care deține o fabrică de cipuri în orașul Wuxi, din estul Chinei, a anunțat că epidemia nu i-a perturbat încă activitatea, dar că situația s-ar putea schimba dacă epidemia va continua.

Starbucks, care a închis peste jumătate din cele aproximativ 4.300 de magazine din China, a amânat o actualizare a estimărilor financiare pentru 2020, anticipând un impact material temporar.

Tesla a avertizat că o întârziere de o săptămână, o săptămână și jumătate a livrărilor automobilelor Model 3 de la fabrica din Shanghai i-ar putea afecta ușor profitul în trimestrul care se va încheia în martie, după ce China a ordonat închiderea fabricii. Tesla evaluează și dacă lanțul de aprovizionare pentru automobilele fabricate în California va fi afectat.

Închideri de magazine sau fabrici

Apple închide toate magazinele și birourile corporative din China continentală până pe 9 februarie.

Google, parte a grupului Alphabet, închide temporar toate birourile din China, Hong Kong și Taiwan.

Deere închide temporar unitățile din China, până va stabili momentul potrivit pentru redeschiderea lor.

Producătorii americani de măști chirurgicale, între care 3M, Owens & Minor și Alpha Pro Tech, măresc producția datorită creșterii cererii în China și la nivel mondial, ca reacție la epidemie.

Toyota Motor a închis fabricile din China până pe 9 februarie.

Walt Disney a închis stațiunile și parcurile tematice din Shanghai și Hong Kong.

Fast Retailing a închis 100 de magazine Uniqlo în Hubei.

IKEA a închis toate cele 30 de magazine deținute în China.

Swatch a închis cinci magazine în Wuhan, Yum China a închis unele restaurante KFC și Pizza Hut din oraș, Luckin Coffee și-a închis cafenelele, iar AB Inbev a suspendat producția de bere din China.

Imax a amânat lansările de filme în China.

Hoteluri, platforme de rezervări, agenții

Hyatt extinde politică de anulări pentru călătorii chinezi și hoteluri cu aprope trei săptămâni, până pe 29 februarie.

InterContinental Hotels și Hyatt Hotels au anunțat că vor permite clienților să anuleze gratuit rezervările din China, pentru anumite date.

Ctrip, cea mai mare platforma de rezervări online din China, a anunțat că peste 300.000 de hoteluri de pe platforma să au acceptat să ramburseze banii pe rezervări, în perioada 22 ianuarie-8 februarie.

Fliggy, site-ul de rezervări al Alibaba, oferă rambursări similare, că și mai mulți touroperatori chinezi și europeni.

Limitarea călătoriilor către China

Walmart limitează temporar „călătoriile care nu sunt esențiale pentru afaceri” către, dinspre și cele din interiorul Chinei continentale, în timp ce Chevron a cerut angajaților să își amâne toate călătoriile în China care nu sunt esențiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here