Emisar ONU: Israelul şi mişcarea islamistă Hamas, în pragul unui „război la scară mare”

Foto: Twitter

Israelul şi mişcarea islamistă Hamas se îndreaptă spre „un război la scară mare”, a atenţionat marţi emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, îndemnând cele două părţi să pună capăt „imediat” confruntărilor, informează Agerpres, care citează AFP.

„Încetaţi imediat tirurile. Această escaladare se îndreaptă spre un război la scară mare. Liderii tuturor taberelor trebuie să se angajeze în favoarea unei detensionări. Un război în Gaza ar fi devastator şi cei care vor plăti preţul sunt oamenii simpli”, a subliniat Wennesland într-un tweet.

Ministrul israelian al apărării Benny Gantz a atenţionat marţi seara că loviturile israeliene asupra Fâşiei Gaza „nu sunt decât începutul” unei campanii a armatei israeliene, care „are încă multe ţinte în vizor” pentru a slăbi mişcarea islamistă Hamas ce deţine controlul asupra acestui teritoriu palestinian şi care a lansat de luni sute de rachete asupra Israelului. „Nicio ţară suverană nu ar accepta să se tragă asupra populaţiei sale, nici noi nu acceptăm”, a afirmat el, după ce trei persoane au murit în Israel în urma unor atacuri cu rachete lansate dinspre Gaza.

Braţul armat al mişcării Hamas a afirmat că a tras 130 de rachete în direcţia metropolei Tel Aviv ca represalii la distrugerea de către aviaţia israeliană a unei clădiri de circa 10 etaje la Gaza, unde îşi aveau birourile cadre ale mişcării. „Dacă (Israelul) vrea o escaladare, rezistenţa este pregătită, şi dacă (Israelul) vrea să înceteze, noi suntem gata de asemenea”, a declarat marţi seara liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-un discurs televizat.

Începând de luni seara, raidurile israeliene asupra Fâşiei Gaza au făcut 30 de morţi.

Liderul Hamas le-a cerut de asemenea forţelor de ordine israeliene să se retragă de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est, unde ele controlează intrările.

Valul de violenţe între Hamas şi Israel a survenit după câteva zile de ciocniri în Ierusalimul de Est, sector palestinian al oraşului ocupat şi anexat de Israel. Aceste confruntări au făcut sute de răniţi în mai multe zile.

1 COMENTARIU

  1. Interesanta aceasta abordare a ceea ce se intimpla acum in Israel .Dincolo de recunosterea nostra, a tuturor , ce tine de evidenta obligatie a statului Israel de a se apara , fie si printr-o riposta militara (dealtfel face acest lucru de multa vreme ) daca ne raportam la jocul politic din zona si jocul politic international observam doua lucruri . Toate democratiile lumii si nu numai au condamnat atacul Hamas . Urmeza probabil ca ONU sa fie convocat si sa prezinta o reactie comuna la cele intimplate . Marile Puteri -girante – vor cere inevitabil o descaladare a razboiului .Privind insa atent nu putem decit sa observam cum rachetele trimise catre Israel nu au avut tinte precise ci mai degraba s-a urmarit reactia sitemului de aparare . Citeva rachete raslete au trecu de scut si au facut niscaiva pagube materiale absolut nesemnificative iar decesele in urma atacului nu au avut amploarea altor atacuri anterioare (alte forme de atac ).Concomitent s-a indus o stare de alerta in rindul populatiei ce va disparea si ea imediat ce oamenii vor constientiza ce s-a intimplat de fapt .Daca lucrurile nu vor fi duse mai departe si nu vor fi duse – si atacul ramane singular si singular ramane -atunci vom descoperi cu surpriza adevarul .Daca lucrurile escaladeza si interventia capata forme de atac total si de implicare a unor trupe terestre atunci altfel vom vedea lucrurile .Nu cred insa ca se va intimpla asta .Vom vedea si declaratiile urmatoare ale presedintelui Biden si ale altor decidenti politici de forta .Oricum cineva va iesi pagubit politic din asta . Am o idee personala dar nu va pot spune . Poate deduceti din text .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here