Expert militar, despre războiul din Ucraina: Rușii au acum doar două variante

Foto: Twitter

Strategia inițială a Rusiei în Ucraina a eșuat, iar armata sa trebuie acum să decidă ce va face în continuare, a declarat pentru BBC un analist militar de top.

Phillips O’Brien, care este profesor de studii strategice la Universitatea din St Andrews, a spus că mulți observatori străini au ales „calea intelectuală ușoară” de a presupune că superioritatea militară rusă va prevala în război.

Totuși, aceasta a fost „o opinie foarte falsă” despre capacitățile Rusiei, ce nu a luat în considerare dacă soldații săi erau dispuși să își asume riscuri, a spus el.

În același timp, capacitățile Ucrainei au fost subestimate, a adăugat el. Ucrainenii s-au pregătit pentru război de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și nu au vrut să trăiască „sub o dictatură rusă”, a spus profesorul O’Brien.

„Acum, Rusia trebuie să decidă ce să facă: fie pot escalada (războiul), fie dau înapoi”, a adăugat el.

Dezescaladarea ar fi cea mai rațională cale de acțiune și ar implica încercarea de a ajunge la un acord, dar „nu par a fi dispuși să facă acest lucru acum”, a spus el.

O escaladare ar însemna fie reconstruirea armatei de la zero, fie „deschiderea unei cutii de viermi” prin recurgerea la arme chimice, biologice sau nucleare.

„Ori dezescaladează (conflictul), ori îl escaladează, dar cu ceea ce au acum nu-și pot atinge obiectivul”, a conchis el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here