Erdogan, contrazis de Kuleba: Nu există un consens cu Rusia asupra celor patru puncte menționate de președintele Turciei

Sursa: Flickr

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan anunţă că vrea să-i ceară omologului său rus Vladimir Putin să fie ”artizanul păcii” în Ucraina, într-o convorbire la telefon prevăzută în zilele următoare, potrivit presei turce, relatează AFP, preluată de News.ro.

Erdogan a declarat presei, la întoarcerea de la summitul NATO, joi, la Bruxelles, că-i va spune lui Vladimir Putin că ”tu trebuie să fii de-acum artizanul păcii (…). Tu trebuie să faci un gest onorabil”.
Şeful statului turc dă asigurări că Rusia şi Ucraina sunt de acord asupra a patru puncte de negociere din şase – şi anume renunţarea Kievului la NATO, retragerea unor obstacole din calea folosirii limbii ruse în Ucraina, dezarmarea şi garanţii de securitate.

”Însă Ucraina este, evident, un stat. Este exclus (ca Kievul) să accepte o dezarmare completă. Însă partea ucraineană este pregătită să facă un compromis”, dă asigurări preşedintele turc.

Erdogan precizează că negocierile sunt mai dificile cu privire la statutul regiunii separatiste ucrainene Donbas (est) şi cel al Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Preşedintele turc urmează să discute vineri cu preşedintlee ucranean Volodimir Zelenski, potrivit presei turce.

Kievul a reacționat, vineri după-amiază, printr-un comunicat postat pe Facebook de către ministrul de Externe, Dmitro Kuleba:

  • „Declarația ministrului de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba privind procesul de negociere cu Federația Rusă:
  • Unele mass-media citează comentariile președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan privind procesul de negociere cu Rusia.
  • Țara noastră este sincer recunoscătoare părții turce și în special președintelui Erdogan pentru asistența politică și umanitară, precum și pentru eforturile diplomatice menite să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Totodată, este important să evaluăm obiectiv situația.
  • Nu există un consens cu Rusia asupra celor patru puncte menționate de președintele Turciei. În special, limba ucraineană este și va fi singura limbă de stat din Ucraina.
  • În general, clasificarea subiectelor cheie ale negocierilor în patru sau alte puncte este incorectă. Multe probleme diferite sunt discutate în același timp în subgrupurile delegațiilor.
  • Procesul de negociere este foarte dificil. Delegația ucraineană a luat o poziție puternică și nu renunță la cerințele sale. Insistăm, în primul rând, pentru încetarea focului, garanții de securitate și integritatea teritorială a Ucrainei.
  • Ucraina își va continua dialogul cu Turcia și alte părți interesate pentru a restabili pacea pe teritoriul ucrainean. Sperăm că Turcia, ca prieten și partener strategic al Ucrainei, își va continua sprijinul pe toate pistele.
  • Profitând de această ocazie, aș dori să vă reamintesc că introducerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei și consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei nu sunt factori mai puțin semnificativi în oprirea mașinii militare rusești și realizarea Progresul dorit în negocieri.
  • O astfel de strategie tripartită – sancțiuni, sprijin militar, negocieri – nu trebuie pusă la îndoială”.

Context

Turcia – aliata Kievului şi un stat membru NATO – depune eforturi, de la începutul Războiului rus din Ucraina să faciliteze o mediere între Rusia şi Ucraina.

Însă Ankara a refuzat să se alinieze sancţiunilor impuse de Occident Rusiei.

Liderii NATO au aprobat joi înfiinţarea a noi grupuri tactice în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovenia şi o consolidare a celor patru grupuri tactice înfinţate deja în Polonia şi în cele trei ţări baltice, Estonia, Letonia şi Lituania.

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat la un ”răspuns”, în cazul în care Rusia, aşa cum se tem ucrainenii şi Occidentul, foloseşte armament chimic în Ucraina.

Recep Tayyip Erdogan salută, de asemenea, eforturi ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, cu care a avut tensiuni puternice în ultimii ani.

Macron este ”unul dintre liderii care joacă cel mai activ rol în NATO în acest moment”, apreciază Erdogan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here