Erdogan și „călușul” Libia. Doi jurnalişti de opoziție, arestați pentru ”spionaj politic şi militar”

Doi jurnalişti din presa de opoziţie din Turcia au fost arestaţi în cadrul unei anchete cu privire la ”spionaj politic şi militar”, dezvăluie luni agenţia turcă de presă de stat, Anadolu, relatează AFP, preluată de News.ro.

Ismail Dukel, un reprezentant al postului Tele1 TV la Ankara, şi Muyesser Yildiz, coordonatoarea site-ului de ştiri OdaTV în capitala turcă, sunt interogaţi de poliţia antiteroristă, potrivit Anadolu.

Redactorul-şef al Tele1, Merdan Yanardag a confirmat aceste arestări pe Twitter şi denunţă o tentativă a autorităţilor de a ”adresa un ultimatum presei”.

Anadolu nu face precizări cu privire la motivul arestărilor.

Însă ziarul proguvernamental, Sabah, scrie că cei doi jurnalişti sunt suspectaţi de divulgarea unor informaţii cu privire la implicarea Turciei în Libia şi în Siria, ”în scopul spionajului militar”.

Lui Yildiz de la OdaTV i se reproşează faptul că a discutat la telefon cu un membru al forţelor armate, de asemenea arestat, despre planuri militare turce în Libia, unde Turcia susţine forţele Guvernului de uniune naţională (GNA) de la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională.

În martie, doi jurnalişti de la OdaTV au fost încarceraţi şi riscă până la nouă ani de închisoare din cauză că au scris un articol despre funeraliile unui presupus agent din cadrul serviciilor de informaţii ucis în Libia.

Turcia este acuzată cu regularitate de ONG-uri de faptul că aduce atingere libertăţii presei, arestând jurnalişti şi închizând publicaţii.

Ea este clasată pe poziţia 157 din 160 în Indicele Libertăţii Presei publicat de Reporters sans frontières (RSF).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here