Etiopia declară stare de urgenţă în timp ce încearcă să oprească ofensiva rebelilor din Tigray către capitală

Guvernul etiopian a declarat marţi stare de urgenţă, în perspectiva unei posibile ofensive a rebelilor din Tigray către capitala Addis Abeba, relatează agenţiile internaţionale de presă. Autorităţile au cerut marţi populaţiei să se organizeze şi să se pregătească pentru a-şi apăra cartierele, în timp ce la câteva sute de kilometri nord de capitala Addis Abeba au loc lupte intense între forţele guvernamentale şi rebelii din provincia Tigray, transmite AFP.

Rebelii, împotriva cărora armata etiopiană a lansat o operaţiune în urmă cu un an, au trecut între timp la contraofensivă şi au reuşit să cucerească teritorii importante şi au împins în retragere armata etiopiană, revendicând în weekend cucerirea a două oraşe strategice şi ameninţă acum să avanseze către Addis Abeba, notează Agerpres.

Starea de urgenţă permite, printre alte măsuri, stabilirea de filtre rutiere, interdicţii de circulaţie, preluarea unor zone sub administrarea armatei sau arestarea oricărei persoane suspectate de colaborare cu insurgenţii.

Anterior, autorităţile etiopiene au cerut populaţiei să se pregătească să apere capitala Addis Abeba.

Gruparea Frontul de eliberare al poporului din Tigray (TPLF) a revendicat în ultimele zile cucerirea oraşelor Dessie şi Kombolcha, situate la o intersecţie rutieră strategică la circa 400 de kilometri de Addis Abeba, fără a nega posibila continuare a avansului lor în direcţia capitalei.

Guvernul etiopian a dezminţit că ar fi pierdut acele două oraşe, dar dacă totuşi cucerirea acestora de către rebeli se confirmă aceasta ar marca o etapă importantă în războiul care durează de peste un an.

Comunicaţiile sunt tăiate în mare parte din nordul Etiopiei şi accesul jurnaliştilor este limitat, făcând dificilă orice verificare independentă a poziţiilor pe teren.

În acest timp, la Addis Abeba autorităţile le-au cerut celor cinci milioane de locuitori ai oraşului să-şi înregistreze armele într-un termen de două zile şi să se pregătească să apere capitala. ”Toţi locuitorii trebuie să se organizeze pe blocuri şi cartiere pentru a apăra pacea şi securitatea în zona lor, în coordonare cu forţele de securitate” iar ”tinerii din oraş vor fi recrutaţi şi organizaţi pentru a activa în coordonare cu forţele de securitate”, a declarat responsabilul guvernamental cu securitatea capitalei, Kenea Yadeta, care a mai cerut încetarea răspândirii de ”informaţii false” pe reţelele de socializare.

Aceste măsuri urmează apelurilor la unitate lansate de premierul etiopian Abiy Ahmed (laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2019 pentru contribuţia sa la soluţionarea conflictului cu Eritreea), care a susţinut că victoria este posibilă dacă ţara se opune rebelilor cu ”toată forţa” ei. El a spus luni într-un discurs că străini luptă alături de TPLF, fără alte detalii. Singura prezenţă a unor combatanţi străini confirmată până în prezent în acest război este cea a trupelor din Eritreea care au sprijinit armata etiopiană în ofensiva acesteia în Tigray.

Început în noiembrie anul trecut, acest conflict a înregistrat o turnură spectaculoasă în ultimele luni. Premierul Abiy Ahmed proclamase victoria pe 28 noiembrie după ce a trimis armata în regiune pentru a înlătura autorităţile locale disidente provenite din rândurile TPLF.

Însă până în luna iunie combatanţii acestei grupări au recucerit cea mai mare parte a regiunii Tigray, forţând armata etiopiană să se retragă. Rebelii au continuat apoi ofensiva în regiunile învecinate Amhara şi Afar, iar acum par să ameninţe capitala Addis Abeba.

Statele Unite au condamnat în luna mai încălcările drepturilor omului în Tigray şi au anunţat atunci sancţiuni împotriva Etiopiei şi Eritreei, respectiv restricţii de viză pentru responsabilii acestor ţări acuzaţi de SUA că au alimentat conflictul şi restricţii extinse în materie de asistenţă economică şi de securitate pentru Etiopia. Preşedintele Joe Biden a anunţat marţi de asemenea anularea unor avantaje comerciale acordate Etiopiei prin acordul comercial African Growth and Opportunity Act (AGOA), care oferă statelor semnatare acces fără taxe vamale pe piaţa SUA.

Trimisul special al SUA pentru Cornul Africii, Jeffrey Feltman, a declarat în aceeaşi zi că Washingtonul se opune continuării avansului rebelilor din Tigray către Addis Abeba şi a cerut părţilor în conflict să negocieze o încetare a focului, avertizând că Tigray se află în pragul foametei. El a mai susţinut că acuzaţiile formulate de premierul Abiy Ahmed că SUA ar dori înlăturarea guvernului acestuia nu sunt adevărate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here