EUOBSERVER: Cum se vede noua Comisie Europeană de la stânga

Componența și formatul noii echipe a președintelui-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a fost o surpriză pentru stânga. De mult timp, am avertizat despre calea periculoasă pe care o parcurge Uniunea. Anii de austeritate au adus o inegalitate tot mai mare, cei bogați devenind mai bogați, și serviciile publice au scăzut. Am văzut o clasă conducătoare plină de scandaluri de corupție și capturată de corporații. În loc să oprească extrema dreaptă, UE s-a angajat cu aceasta, subminând grav proiectul european. Că Europa este în criză este fără îndoială. Deși exista un anumit grad de speranță că, după criza financiară care a afectat oamenii care lucrează, elitele europene vor asculta, în cele din urmă, ele au optat în schimb să apere o extremă dreaptă întărită, care amenință să sfâşie Europa.

Noi, cei de stânga, am insistat ca un sistem de garanții pentru demnitatea și drepturile cetățenilor să fie consacrat în tratatele UE, sub forma unui protocol social. În schimb, comisia Juncker a pus în aplicare măsuri precum reducerea finanțării de coeziune și a finanțat industria armamentului cu miliarde de euro. Am avertizat împotriva inacțiunilor față de schimbările climatice și de criza biodiversității. În schimb, UE a continuat negocierile pentru semnarea unui acord de liber schimb cu Mercosur (și cu multe alte țări), indiferent de impactul asupra mediului. Von der Leyen a fost o candidată puțin probabilă la președinția comisiei, nu în ultimul rând pentru că a fost numită ca urmare a unor tranzacții dubioase de culise, care au trădat în mod distrugător încrederea a milioane de cetățeni ai UE care au participat la vot.

După ce am chestionat-o pe dna von der Leyen cu privire la cele 10 cereri ale noastre pentru următoarea Comisie – pentru o Europă verde, dreaptă și egalitară – am refuzat să susținem candidatura sa, în iulie. Pentru noi era clar că doreşte să păstreze status quo-ul, să sporească militarizarea și să aprofundeze criza pe care o trăim astăzi. Suntem doar surprinşi de modul în care comisia von der Leyen reprezintă aceeași criză care afectează UE, spre deosebire de ceea ce trebuie să facem pentru a o rezolva. Să luăm exemplul lui Laszlo Trocsanyi din Ungaria, care, cu portofoliul de extindere, va fi responsabil pentru a se asigura că statul de drept în statele aspirante este conform standardelor UE. În calitate de ministru al justiției din Ungaria, a supravegheat exact opusul, subminând statul de drept și drepturile democratice, incriminând ONG-urile care oferă sprijin refugiaților și agravând antisemitismul și rasismul din țară.

Anunțarea unui vicepreședinte al comisiei pentru „protejarea modului nostru de viață european”, responsabil cu portofoliul de migrație, și dizolvarea de facto a portofoliului de cultură, a fost o capitulare clară în faţa retoricii otrăvitoare de extremă dreapta, care vede refugiații, internaționalismul și solidaritatea ca pe amenințări la adresa Europei. Chiar dacă titlul se schimbă, după cum pare probabil, răspunsul comisiei la miile de migranți care mor pe mare în fiecare zi a fost evidenţiat cu demersul de a consolida Frontex și de a pune în aplicare o Fortăreață Europa. Ne putem aștepta, din păcate, la mai multe inacțiuni din partea acestei comisii față de acest teribil dezastru umanitar. Ultimii cinci ani au fost umbriți de dezvăluirile de malversaţiuni financiare – scurgerile despre Panama, scandalul CumEx, LuxLeaks, Paradise Papers, și așa mai departe – care au arătat cum miliardele de euro din banii contribuabililor sunt sifonați de către cei bogați și puternici. Apple, prima companie publică de trilioane de dolari, a reușit să se sustragă impozitelor UE în valoare de miliarde de euro.

În același timp, lucrătorilor li s-a spus că trebuie să se mulţumească cu contracte temporare, facturi fiscale mai mari, cu mai puține drepturi și cu reduceri la bugetele pentru sănătate și educație. Von der Leyen și echipa sa nu au dat niciun indiciu că această nedreptate va fi confruntată. În aceeași săptămână în care von der Leyen a anunțat-o pe Sylvie Goulard din Franţa pentru portofoliul pieței interne, poliția a pus-o sub investigare pentru fraudă, din cauza presupusei utilizări necorespunzătoare a fondurilor UE. Janusz Wojciechowski din Polonia este în cursul unei anchete similare a agenției anti-fraudă a UE. Rovana Plumb, comisarul desemnat pentru transport, a evitat o astfel de soartă, invocând imunitatea ei de parlamentar român, în 2017. Didier Reynders din Belgia, premiat cu portofoliul justiţiei, apare în scandalul Paradise Papers, în calitate de director al grupului Ackermans & van Haaren, care a fost implicat. Von der Leyen a spus că a sa comisie este „la fel de diversă ca Europa”. Şi într-adevăr reprezintă întreaga diversitate a elitei de un procent din Europa.

Suntem alături de cei mulți, de milioanele de oameni care lucrează într-o economie stivuită împotriva lor, de Europa care este solidară cu oamenii care fug de situații grave, de ONG-urile și tinerii care luptă pentru planeta noastră. Retransmitem cererile și aspirațiile lor. Din această cauză, candidații comisiei se pot aștepta la cele mai dificile întrebări puse vreodată, ei trebuie să fie trași la răspundere în fața celor pe care ar trebui să îi reprezinte.

*Articol de Manon Aubry (France Insoumise) şi Martin Schirdewan (Die Linke), copreşedinţi ai grupului Stângii în Parlamentul European, preluat de RADOR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here