Eurostat: Vânzările cu amănuntul au scăzut în UE, dar au crescut în România, în august

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au scăzut şi în luna august, ceea ce arată o diminuare a cererii consumatorilor precum şi aşteptările referitoare la o apropiată recesiune, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Conform datelor publicate joi de Eurostat, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,2% în Uniunea Europeană, în luna august 2022 comparativ cu luna iulie. De asemenea, Eurostat a revizuit şi datele pentru luna iulie, când vânzările cu amănuntul în zona euro au scăzut cu 0,4% comparativ cu luna precedentă, faţă de o creştere de 0,3% cât s-a anunţat iniţial.

În rândul statelor membre, cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul de la o lună alta au fost înregistrate în Slovenia (7%), Luxemburg (3,8%) şi Irlanda (3,5%). România se numără şi ea printre ţările membre unde vânzările cu amănuntul au crescut de la o lună la alta, cu un avans de 0,6%.

 

Sursa foto: ec.europa.eu

Eurostat subliniază că vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană au fost influenţate de scăderea cu 0,6% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări, în timp ce vânzările de de combustibili au crescut cu 2,9% de la o lună la alta.

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 2% în zona euro şi cu 1,3% în Uniunea Europeană. În acest caz, vânzările cu amănuntul în România au înregistrat una dintre cele mai puternice creşteri din UE, cu un avans de 4,5%. În rândul statelor membre, România este devansată doar de Slovenia (31,8%), Polonia (8%) şi Cipru (5,1%).

Şi în acest caz, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea cu 2,6% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări, în timp vânzările de combustibili au crescut cu 5,5% în ritm anual.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să scadă cu 0,4% de la o luna la alta şi cu 1,7% în ritm anual.

Scăderea vânzărilor cu amănuntul, considerate drept un indicator al cererii de consum, conferă noi argumente analiştilor potrivit cărora zona euro ar putea intra în recesiune în trimestrele următoare, afectată de şocul preţurilor la energie creat de invazia rusească în Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here