„Există legi pe care nimeni nu trebuie să le respecte”. Eseul-răspuns al autorului Metro 2033, adresat tribunalului putinist care îl judecă

Sursa: Twitter

Novaia Gazeta.Europa publică discursul scris de Dmitri Gluhovski, autorul cărții Metro 2033, și adresat tribunalul rus în care scriitorul este judecat în lipsă pentru că se pronunțase împotriva războiului din Ucraina (în rusă – AICI, în engleză – AICI).

<< La 21 martie, o instanță din Moscova a început să examineze cazul autorului rus aflat în exil, Dmitri Gluhovski, acuzat de „răspândire de informații false, în mod deliberat, despre armata rusă” din cauza declarațiilor sale despre războiul din Ucraina. Gluhovski este judecat în lipsă. El a scris acest discurs pentru instanță, ca răspuns la acuzațiile care i se aduc.


Avem nevoie de lege pentru a-i proteja pe cei slabi de invadarea lor de către cei puternici și pentru a-i proteja pe cei puternici de tentația de a-i controla pe cei slabi. Avem nevoie de lege ca să fie trași la răspundere infractorii și noi crime să fie prevenite. Pentru a eradica ce este mai rău în oameni și pentru a nutri ce este mai bun.

Nimic nu este mai important și mai prețios decât viața ta. Viața ta îți aparține numai ție și nimănui altcuiva. Nimeni nu are dreptul să ți-o ia. Nimeni nu are dreptul să-i rănească pe cei pe care îi iubești. Și nimeni nu are dreptul să-ți ordone să ucizi o persoană nevinovată.

Dacă ei aprobă o lege care mă obligă să ucid nevinovați, datoria mea este să încalc această lege. Dacă ei aprobă o lege care mă obligă să acopăr uciderea nevinovaților, trebuie să încalc și această lege. Dacă ei aprobă o lege care îmi interzice să spun adevărul despre cei care-i ucid pe cei nevinovați, nimeni nu este obligat să adere la această lege.

Nu contează dacă ucigașii sunt soldații propriei noastre țări. Nu contează dacă ei urmau ordinele comandanților lor sau dacă urmau ordinele comandantului șef. Un soldat care ucide o persoană nevinovată este un criminal. El este mai rău decât un criminal obișnuit, deoarece în spatele lui există o enormă forță organizată, împotriva căreia victima nu poate riposta.

De ce a introdus Rusia răspunderea penală pentru „difuzarea de informații false, în mod deliberat, despre angajarea forțelor armate ruse”?

Pentru ai- opri pe oameni să spună adevărul despre crimele și atrocitățile comise, pe pământ ucrainean, de soldații noștri.

Despre torturi, violuri, crime extrajudiciare. Cazurile de tortură și viol au fost documentate. Cadavrele – mâinile legate la spate cu panglica albă pe care soldații ruși le ordonaseră civililor ucraineni să o poarte – au fost exhumate. Acestea sunt fapte. Acest lucru s-a întâmplat deja. Nu poți interzice adevărul. Nu poți decât să încerci să-l ascunzi, pentru a-ți continua, cu deplină impunitate, uciderile, tortura și violul.

Războiul împotriva Ucrainei este cel mai distructiv și dezumanizant lucru care i s-a întâmplat Rusiei în memoria recentă. Țara mea a invadat, fără motiv sau rațiune, teritoriul vecinului său pe care noi obișnuiam să-l considerăm un stat fratern. A trimis tancuri pentru a ocupa capitala Ucrainei. A trimis avioane pentru a-i bombarda orașele. A distrus nenumărate vieți omenești. A distrus zeci de orașe și așezări. A ocupat teritorii ucrainene și le-a numit ale sale, încălcând dreptul internațional.

Acest război nu are nicio justificare. Groaza și lipsa de sens sunt prea evidente. Dar cei care au ordonat declanșarea lui – Vladimir Putin și cercul său apropiat – nu pot da înapoi. Pentru că, după toate legile umane, ei sunt adevărații criminali aici și le este frică să nu fie pedepsiți pentru crima lor.

Rusia este condusă acum prin forță. În Rusia, puterea forței slăbește puterea oamenilor, schimbă legea, obligând instanțele de judecată să le dea dreptul de a continua să-i distrugă pe cei slabi și să continue să schimbe legea după voința lor.

Acesta este motivul pentru care Rusia introduce legi care sunt anti-umane prin natura lor.

Ei ne interzic să numim războiul „război”: ar trebui să spunem în schimb „operațiune militară specială”. Acest lucru se face astfel încât ei să nu fie trași la răspundere în fața propriilor cetățeni și a altora despre câți ucraineni au fost uciși degeaba, câți ruși și-au pierdut viața în zadar. Pentru a reduce la tăcere pe oricine îndrăznește să vorbească despre asta. Pentru a-i trimite la închisoare pentru 10, 15 ani.

Ne interzic să vorbim despre minciuni și să vedem adevărul drept ceea ce este. Au inclus această definiție în numele legii însăși, forțându-ne să spunem că faptele dovedite sunt „informații în mod deliberat false”. Au permis uciderea celor nevinovați. Ne-au ordonat să le acoperim crimele. Pentru a anula pedeapsa pentru criminali. Pentru a-i încuraja să comită mai multe crime.

Cei de la putere ne dau un curs accelerat, forțându-ne să credem că răul inimaginabil este normal și chiar binevenit. Ne obligă să renunțăm la principiile morale de bază, pe care le-am învățat din copilărie, de la părinții noștri. Ne obligă să ne obișnuim cu minciuni și crime.

Această interdicție de a spune cu voce tare adevărul și cererea de a proclama minciunile în public are un rost. Ideea este de a elibera noua generație de ruși de orice respect de sine. Pentru a le distruge demnitatea, pentru a-i face să renunțe la ei înșiși de teama unei pedepse nedrepte și pentru a-i face să-și calce în picioare imperativele morale, înțelegerea firească a ceea ce este legea umană, totul de unii singuri.

Războiul împotriva Ucrainei este cel mai distructiv și dezumanizant lucru care i s-a întâmplat Rusiei, în memoria recentă. Incapabil să-i dezumanizeze pe ucraineni, guvernul rus își dezumanizează propriii cetățeni. Amploarea distrugerii din Ucraina se  vede cu ochiul liber, chiar și din spațiu. Dar, deși procesele distructive lansate în sufletul națiunii ruse, în țesutul societății noastre, de către guvern, din autoconservare, sunt nevăzute deocamdată, ele amenință însăși existența Rusiei.

Pentru a se salva acum, guvernul rus distruge frumoasa și prospera Ucraină și, de asemenea, distruge Rusia, patria mea. Nu pot face nimic ca să îl opresc, dar nu pot să tac în legătură cu asta.

Sunt convins că spun adevărul expunând crimele armatei ruse din Ucraina. Sunt convins că Ministerul Apărării și conducerea rusă mint și mint de ceva vreme, încercând să justifice acest război teribil, fără sens. Sunt convins că nu eu sunt cel care comite crima împotriva Rusiei și a viitorului ei, ci ei.

Există legi pe care nimeni nu trebuie să le respecte. Iar eu nu le voi respecta. >>

Autorul „Metro 2033”: Marea mea teamă este că, de îndată ce Putin va pleca, Rusia va fi așa de zguduită, încât însăși integritatea și existența ar putea fi în pericol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here