Experți ONU, semnal de alarmă privind tortura din Belarus și „disparițiile forțate”

Raportorul special al ONU privind tortura a făcut apel marţi la Belarus să înceteze să-i tortureze pe manifestanţii reţinuţi în timpul protestelor împotriva realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează Agerpres, care citează AFP.

„Autorităţile din Belarus trebuie să pună capăt imediat oricăror încălcări ale drepturilor omului şi să lupte împotriva impunităţii”, a cerut Nils Melzer într-un comunicat, co-semnat de alţi trei raportori ai ONU şi de grupurile de lucru ale ONU privind tortura şi detenţiile arbitrare.

Aceşti experţi, al căror aviz nu implică ONU, au primit sesizări privind 450 de cazuri de tortură şi rele tratamente ale unor persoane arestate după alegerile prezidenţiale de la 9 august.

„Suntem extrem de alarmaţi cu privire la anumite alegaţii de tortură şi alte rele tratamente în timpul arestului poliţiei”, au declarat ei, cerând ca poliţiştii care au „bătut şi umilit” persoane deţinute să fie trimiţi în faţa justiţiei.

„Interdicţia torturii este absolută în virtutea dreptului internaţional al drepturilor omului. Ea nu poate fi justificată din niciun motiv”, au adăugat semnatarii.

De asemenea, ei şi-au împărtăşit îngrijorarea cu privire la cazurile de dispariţii forţate, declarându-se alarmaţi de faptul că soarta a cel puţin şase persoane rămâne necunoscută apropiaţilor lor.

„De asemenea, rămânem preocupaţi de faptul că aceste cazuri de dispariţii forţate s-ar putea înmulţi dacă răspunsul în forţă la protestele paşnice continuă”, au avertizat ei.

Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, se confruntă cu o mişcare de protest inedită după alegerile de la 9 august, în urma cărora a fost dat câştigător cu 80% din sufragii, dar pe care opoziţia le-a denunţat ca frauduloase.

„Printre cele 6.700 de persoane închise în ultimele săptămâni în timp ce îşi exercitau dreptul la libertatea de reuniune paşnică se găsesc jurnalişti şi trecători care au fost arestaţi arbitrar şi condamnaţi în grabă”, au mai acuzat experţii ONU.

1 COMENTARIU

  1. Așa arătau și cei din 10 August !!.dar nimeni nu a făcut propagandă … rușine miliției și jandarmeriei pentru faptele făcute împotriva manifestanților pașnici….!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here