Dacă aveți COVID, cum vă dați seama dacă este formă ușoară sau trebuie să mergeți la spital

Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara, a explicat vineri, la Digi24, ce simptome de COVID sunt considerate ușoare și când este momentul ca pacienții să meargă la spital.

Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă care va permite ca pacienții cu COVID-19, cu forme medii și ușoare, și asimptomatici să fie tratați acasă, sub supravegherea medicilor de familie.

Pacienții care au durere de gât, tuse care nu e intensă, scaune diareice, lipsa gustului, a mirosului, acestea sunt forme ușoare când pacienții pot rămâne acasă.

Dacă au semne de infecție de căi respiratorii, lipsă de aer, tuse intensă, febră, acestea recomandă internarea sau prezentarea la evaluare pentru a se lua decizii de internare sau de rămânere la domiciliu, în funcție și de locurile în spital„, a spus Musta.

Medicul a precizat și după cât timp de simptome ușoare, dar persistente, ar trebui pacienții să meargă la spital.

La acest virus, în 5–7 zile starea se înrăutățește, simptomele devin mai grave, atunci trebuie să sune la 112 ca să se interneze.

Dacă durează peste o săptămână este bine să se prezinte pentru evaluare pentru a analiza sindromul inflamator sau de coagulare și să primească recomandări. Evaluarea se face într-o singură zi, când se fac investigații biologice conform unui protocol, investigații imagistice. Pacientul poate fi trimis acasă sau, dacă se consideră că este cazul, să fie internat într-un spital nivel 1 sau spital suport.

Acum, noi nu avem niciun loc, tot ce se prezintă pentru evaluare direcționăm spre spitalele suport„, a declarat Virgil Musta.

El a mai spus că medicul de familie își poate da și el seama dacă pacientul respiră greu sau sacadat.

Singura posibilitate de a determina cât de gravă este problema respiratorie este determinarea saturației oxigenului. Dacă pacientul are o saturație scăzută, trebuie făcute investigații biologice”, a precizat medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here