Falimentul City Insurance, o epopee. Giganții mondiali care au auditat compania ani la rândul și-au retras concluziile

Trei mari companii de audit au verificat situația financiară a City Insurance în cei patru ani în care asigurătorul a funcționat și a încasat bani cu ajutorul unui fals descoperit de ASF abia în 2021. Două dintre companiile respective au fost chemate la Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a arăta cum a fost posibil acest lucru și, spun sursele Economic.net, și-au retras oficial concluziile, scrie Economica.net.

Mișcarea le va ajuta inclusiv în contextul în care pe numele City Insurance și ale conducătorilor și acționarilor săi au fost formulate deja plângeri penale. Consiliul ASF se va întâlni curând, posibil chiar săptămâna aceasta, pentru a vota ridicarea licenței City Insurance și formularea unei cereri de faliment. În acest moment se lucrează la documentație și argumentație, proces care durează având în vedere și deosebita abilitate a City Insurance de a convinge instanțele din România.

Aflată cu ambele picioare în groapă, City Insurance își îndeplinește visul anunțat ani la rândul de acționarii săi: intră în liga mare. În liga mare a societăților financiare ajunse în faliment pline de „diplome cu felicitare”, adică ratinguri bune și rapoarte pozitive primite de la marile nume ale consultanței și auditului mondial. Poate cel mai cunoscut exemplu în acest sens este falimentul Lehman Brothers, piesă care a declanșat prăbușirea unui întreg domino financiar creditat  de nume ca Deloitte, Ernst and Young (EY), KPMG sau Price Waterhouse Coopers (PwC), ca să dăm doar numele celor care formează așa numitul ” Big Four” . În cazul City Insurance, Deloitte a fost doar la început (a auditat compania în procedura de redresare impusă de ASF în 2016, nerespectată în niciunul dintre puncte și devenită, de fapt, proces de lansare spre poziția de lider) și KPMG doar la final (este compania care a auditat City în exercițiul Balance Sheet Review, ale cărui concluzii nu au fost făcute publice), însă există alte nume mari care au girat cifrele companiei an de an.

Ele sunt BDO și Grant Thornton. Ambele, spun surse avizate, și-au retras concluziile, mai ales în perspectiva proceselor civile și penale ce vor urma.

ASF a formulat deja plângeri către DIICOT și Parchetul General.

Cu excepția KPMG (ale cărui concluzii, spun surse, sunt chiar mai dure decât cele ASF), nimeni nu a văzut nimic.

Ce era de văzut? Un deficit de rezerve de cel puțin 150 de milioane de euro, adică bani lipsă pentru plata a zeci de mii de dosare de daună. Parte din  acest deficit provine și dintr-un fals, anume indicarea unui cont care ar fi conținut 75 de milioane de euro, dar care nu exista. În fapt, City sau acționarii său nu au fost niciodată clienți ai băncii indicate. Pare incredibil pentru o companie supravegheată de ASF și auditată de trei nume mari, dar asta a constatat chiar ASF, după venirea noii conduceri.

O spune clar Valentin Ionescu, directorul general al sectorului asigurări din ASF:

„Primele suspiciuni cu privire la această situație mi-au fost semnalate imediat ce am preluat mandatul, în februarie. Practic, din martie am avut primele semne de întrebare cu privire la inexistența contului și a banilor. Am demarat verificările necesare, am apelat la autoritățile europene – Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și la Autoritatea Federală din Elveția care ne-a răspuns după mai bine de o lună și jumătate, mai precis în aprilie, după ce au făcut propriile investigații, la banca respectivă din Elveția, că nu există acel cont și nici acei bani și că nu au avut o relație cu această societate niciodată. Mai mult, ne-au indicat și alte elemente care erau pe extrasele de cont ca fiind nelalocul lor, cum ar fi adresa de email a băncii”, a declarat, pentru Gândul  Financiar, Valentin Ionescu.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here