România continuă să coboare în clasamentul țărilor cu cel mai rapid internet din lume

Dacă în urmă cu câţiva ani, România era în topul statelor cu cel mai rapid internet din lume, în 2021 ocupăm locul 29 la nivel mondial, în coborâre cu trei poziţii faţă de anul trecut. Asta în pofida faptului că viteza de download a crescut la 67,4 Mbps, în ultimul an, potrivit unui studiu realizat de cable.co.uk. Anul trecut, ţara noastră a avut o viteză de download de 61,08 Mbps, care ne-a plasat pe locul 26, după ce în 2019 am pierdut 33 de poziţii în topul mondial, şi am picat de pe locul 5 până pe locul 37.

Cercetarea a fost realizată și compilată de Cable.co.uk, iar datele au fost colectate de M-Lab, un proiect cu sursă deschisă la care au contribuit organizații ale societății civile, instituții de învățământ și companii din sectorul privat. M-Lab este condus de echipe din cadrul Code for Science and Society, New America’s Open Technology Institute, Google, PlanetLab de la Universitatea Princeton și alți parteneri.

Potrivit sursei citate, un român poate descărca un film HD de 5GB în 10 minute și opt secunde. Descărcarea aceluiași film ar dura 2m şi 29s la viteza medie înregistrată în Jersey (naţiunea cu cel mai rapind internet), în timp ce în Turkmenistan, ultimul clasat, ar dura 22h 34m.

Macao (128,56Mbps) și Ungaria (104,07Mbps) sunt singurele două state care au intrat în top zece cele mai rapide din lume în afara Europei de Vest.

„Europa domină în mod absolut clasamentul încă o dată, datorită unei infrastructuri în mare parte excelente. În toate cazurile, țările care se clasează pe primele locuri sunt cele care se concentrează puternic pe rețelele de fibră pură (FTTP), țările care zăbovesc prea mult pe soluții FTTC și ADSL alunecând și mai mult în jos de la an la an”, a comentat pe marginea studiului Dan Howdle, analist la Cable.co.uk.

Din cele 16 țări din Europa de Est, toate se află în prima jumătate a clasamentului, una dintre ele (Ungaria) ajungând în primele zece, iar alte șase în primele 50 de locuri. În total, regiunea are o medie de 46,22 Mbps. Cele mai rapide trei țări au fost Ungaria (104,07Mbps, locul 10), România (67,40Mbps, locul 29) și Slovenia (67,20Mbps, locul 30). Cele mai lente trei țări au fost Macedonia de Nord (15,38Mbps, locul 107), Albania (19,36Mbps, locul 96) și Kosovo (22,21Mbps, locul 81).

Cele cinci țări din lume cu cele mai lente viteze de rețea sunt Turkmenistan (0,50 Mbps), Yemen (0,68 Mbps), Etiopia (1,20), Guineea-Bissau (1,24 Mbps) și Guineea Ecuatorială (1,30 Mbps).

Trei dintre ultimele cinci locuri sunt situate în Africa Subsahariană, unul în Orientul Apropiat și unul în CSI (fosta URSS). Toate aceste țări se confruntă cu o infrastructură de rețea subdezvoltată și cu un grad scăzut de utilizare a serviciilor digitale în rândul populației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here