Un curent care câștigă teren în Marea Britanie: Femeile ajunse la menopauză ar putea fi protejate prin lege

Sursa: Pixabay

Modificarea legislației privind egalitatea, pentru a proteja femeile care trec prin menopauză nu ar trebui „exclusă”, susține președintele unui grup parlamentar care derulează o anchetă privind discriminarea pe această temă, notează The Guardian.

Caroline Nokes, șefa comisiei pentru femei și egalități din Parlamentul britanic, a declarat că ancheta a identificat femei care au suferit discriminări la locul de muncă și au fost forțate să recurgă la legislația cu privire la dizabilități pentru a solicita reparații în instanțe.

Ancheta derulată va analiza dacă legea privind egalitățile trebuie consolidată și dacă menopauza ar trebui să fie o caracteristică protejată în temeiul Legii egalității, care prevede că este ilegală discriminarea cuiva din cauza vârstei, handicapului, modificării de sex, căsătoriei și parteneriatului civil, sarcinii și maternității, rasei, religiei sau credinței, sexului sau orientării sexuale.

„Unul dintre mesajele cheie care apar prin intermediul nostru este că oamenii nu simt că au recurs în mod adecvat la tribunale, deoarece consideră că legislația nu este suficient de clară”, a spus Nokes. „Auzim prea multe povești despre oameni care găsesc că mecanismul cel mai convenabil pentru a introduce o speță de discriminare este de a invoca handicapul – menopauza nu este un handicap”.

„Dacă legislația actuală funcționează excelent, dar dacă nu funcționează și am făcut din maternitate o caracteristică protejată, atunci trebuie să ne gândim la transformarea menopauzei într-o caracteristică protejată? Juriul nu a lut o decizie în acest sens [dar] chiar nu o exclud”.

Nokes a adăugat că a fost surprinsă de numărul de femei care au contactat grupul de anchetă pentru a-și împărtăși experiențele și a avertizat companiile că, dacă nu iau măsuri pentru a ajuta lucrătorii aflați la menopauză, riscă să piardă oameni calificați și productivitate.

Aceasta afirmă că un număr tot mai mare de femei au hotărât să o rupă cu „ultimul tabu” din jurul menopauzei și să lupte pentru un tratament mai bun la locul de muncă și o asigurare mai bună de sănătate, fapt reflectat în numărul tot mai mare de femei care își duc angajatorii în fața instanței, citând menopauza ca dovadă a concedierii nedrepte și discriminării sexuale directe.

„Se pare că, brusc, conversația se deschide și este în regulă să vorbim despre provocările cu care ne confruntăm”, a spus ea. „Femeile de vârsta mea nu sunt pregătite să stea într-un colț și să tacă pe tema asta și refuză să fie tratate prost la locul de muncă și să fie marginalizate din cauza unor lucruri pe care nu le controlează – nu ne putem permite să-i pierdem pe toți cei cu experiență, femei talentate, la locul de muncă. ”

Femeile – și aliații bărbați – au trecut peste diviziunile politice, a declarat Carolyn Harris, deputat pentru Swansea Est, care a lansat un proiect de lege care, dacă ar avea succes, ar scuti terapia de substituție hormonală (HRT) de la taxele de rețetă NHS în Anglia, așa cum este cazul în Țara Galilor și Scoția, unde toate rețetele sunt gratuite.

„Femeile și bărbații, deopotrivă, au misiunea de a se asigura că nicio femeie nu trebuie să sufere din cauza lipsei de informații, a resurselor sau a lipsei de sprijin.”

Nokes a adăugat că termenul menopauză a fost prea des folosit ca o insultă sau ca o modalitate de a descrie ceva lent, lucru carw a venit chiar și dinspre un funcționar public superior, în prezența ei.

„Am devenit brusc cu toții incredibil de hotărâți să ne asigurăm că nu este un termen de ridicol și derizoriu; că este recunoscută ca o stare fizică, mentală și emoțională reală, care le afectează pe femei la locul de muncă”, a spus ea. „Dacă firmele doresc să păstreze personal calificat cu experiență, trebuie să faciliteze discuții, astfel încât să se poată face ajustări rezonabile”.

Succesul catastrofal al lui Osama bin Laden. Al Qaeda a schimbat lumea, dar nu așa cum se aștepta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here