Ferma de porci din Timiş, unde a fost confirmat virusul PPA, plasată sub supraveghere oficială

Sursa: Pexels

Prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată într-o fermă cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parţa, judeţul Timiş, aparţinând societăţii Smithfield (SMF) România, ferma fiind plasată sub supraveghere oficială, informează miercuri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) într-o fermă cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parţa, judeţul Timiş, aparţinând SC SMF România SRL. Imediat după notificarea suspiciunii de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă şi au plasat ferma sub supraveghere oficială. La nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Timiş, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea focarului de PPA„, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Pentru a gestiona şi monitoriza aplicarea măsurilor în focar, la şedinţa CLCB a participat şi o delegaţie din partea ANSVSA, formată din preşedintele Alexandru Bociu, vicepreşedintele Ioan Oleleu şi directorul general Velizar Barbuli, relatează Agerpres.

În urma desfăşurării şedinţei cu membrii CLCB, au fost aprobate zonele de protecţie şi supraveghere din jurul focarului, au fost impuse măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. Întregul efectiv de animale va fi eutanasiat, subprodusele rezultate împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie vor fi distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului.

Ulterior, întreaga suprafaţă a exploataţiei va fi dezinfectată, precizează instituţia.

În jurul focarului s-au delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km. În aceste zone, restricţiile vor fi menţinute minimum 30 de zile.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here