Florin Cîțu, PNL: Ratingul S&P arată că România este doar cu un nivel peste Junk

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Senatorul PNL Florin Cîţu a scris, pe Facebook, că ratingul acordat de agenţia Standard & Poors privind economia României este doar cu un nivel peste „Junk”. Acesta spune că „propagandiştii PSD” sunt instruiţi să spună că ratingul S&P confirmă că ce face PSD este bun pentru ţară, notează Mediafax.

„Comuniştii de la PSD au trimis ordin către instrumentele de propagandă să umple România cu vestea cea mare: o agenţie de rating a confiramt rating-ul de ţară. Propagandiştii PSD, din mass-media şi activiştii de partid, sunt instruiţi să spună că acest lucru confirmă că ce fac comuniştii de la PSD este bun pentru România. Este aşa de mult bull shit în propaganda PSD că până şi lor li se face rău. La propriu„, a scris, sâmbătă, pe Faceook, senatorul PNL Florin Cîţu.

Cîţu consideră că Ministerul Finanţelor este o instituţie „de toată jena”.

Românii trebuie să ştie adevărul. Ce rating a confirmat agenţia respectivă? Unul de toată jenă. MFP a ajuns o instituţie de toată jena şi îmi pare rău să spun asta dar aşa este. Este clar că nu mai sunt profesionişti acolo şi trebuie înlocuiţi majoritatea. Ratingu-l arată că România astăzi este doar cu un nivel peste junk. Asta este marele rating confirmat de agenţie. Wow”, a mai transmis acesta.

Senatorul notează că dacă economia ţării funcţiona precum PSD şi ALDE au preconizat, atunci cel puţin o îmbunătăţire a ratingului ar fi trebuit să se prefigureze.

„Dacă România mergea aşa bine, cum este prezentată de propaganda PSD (şi până acum o săptămâna şi cei de ALDE) nu trebuia să fi avut şi noi acolo măcar un upgrade? Dacă nu la rating cel puţin la outlook. Dar rating-ul şi outlook ul României au rămas lângă junk din 2014. Nicio agenţie nu a găsit nimic bun să adauge în aceşti ani. Ne-au ţinut lângă junk. Doar nişte comunişti incompetenţi şi corupţi se pot laudă cu o astfel de «performanţă»”, arată mesajul liberalului.

De asemenea, Florin Cîţu transmite că România este mai slab cotată decât Bulgaria şi Ungaria, ţări care concurează pentru atragerea de capital şi investiţii.

Pentru cine este important rating-ul de ţară? Pentru investitorii străini. Aceştia folosesc ratingul de ţară pentru a vedea care este probabilitatea să-şi recupereze banii investiţi în special în obligaţiuni guvernamentale. Putem să interpretăm cum ne văd investitorii străini în două moduri. Ne uităm la rating sau la dobânzile pe care le cer de la guvernul PSD în schimbul banilor investiţi. Dacă ne uităm la raging este jale. România stă mai prost că Bulgaria şi Ungaria. Nu mai zic de Polonia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania care au rating apropiat de Germania. Altă liga. Profesionişti. Acolo vom ajunge şi noi cu o guvernare profesionistă şi fără comunişti. Iar dacă ne uităm la dobânzi PRĂPĂD. România plăteşte dobânzi mai mari că Grecia care are rating JUNK. O să plătim la dobânzi de pe urmă «performanţelor» PSD +ALDE de o să ne urască toate generaţiile viitoare„, conform postării politicianului.

Îi provoc pe comuniştii de la PSD să:
– publice TOT comunicatul celor de la S&P. Să vadă toţi Românii că agenţia le spune că se aşteaptă la o creştere economică sub 4% când bugetul este construit pe o creştere conomica de 5.5%, că guvernul trebuie să taie pensiile că altfel intrăm şi mai rău în criză, că dobânzile vor creşte şi mai mult şi la fel şi preţurile.
– prezinte rating-ul României în comparaţie cu cel al altor ţări cu care România este în competiţie pentru capital. Să vadă toţi românii că avem cel mai slab rating şi iar ne-au depăşit Bulgarii.
– ceară Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoza să publice estimarea de vara care trebuia publicată în Iulie sau angajaţii CNSP să dea înapoi banii încasaţi în salarii şi prime în utlimele patru luni. Aveţi curaj comuniştilor? Ştiu că cei de la PSD nu au curaj. Comuniştii nu au curaj prin definiţie”,
a mai notat parlamentarul.

Cîţu face apel la cei din administraţie care pun interesele României mai presus de orice „să iasă în faţă şi să arate dimensiunea dezastrului guvernării PSD+ALDE”.

„Altfel sunt părtaşi la distrugerea Românie alături de PSD şi ALDE”, conchide mesajul său senatorul.

Agenţia de rating Standard & Poor’s estimează reducerea ritmului de creştere al economiei României la sub 4% în acest an şi în următorii doi ani, avertizând asupra posibilităţii invesării ciclului economic, pe fondul scăderii ritmului creşterilor salariale şi a cererii.

Agenţia de rating a reconfirmat vineri perspectiva stabilã a economiei româneşti şi calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã şi în monedã localã,

Agenţia avertizează asupra posibilităţii reducerii ratingurilor în cazul în care dezechilibrele fiscale şi externe vor persista mai mult decât estimările din prezent, ducând la creşterea datoriei publice peste estimări.

Standard & Poor’s remarcă şi nivelul inflaţiei, de 4,1%, cea mai mare dintre toate noile state membre ale UE. „Riscul unei inflaţii mai mari ar putea, în anumite scenarii, să crească volatilitatea cursului de schimb, cu consecinţe negative potenţiale asupra bilanţurilor din sectorul public şi privat”, arată agenţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here