FMI modifică prognoza: Economia globală, lovită mult mai grav decât se crezuse. AIE: Cererea de petrol va fi cea mai mică din istorie. Al doilea val bate la ușă

Sursa: Pxfuel

Economia globală este pe cale să înregistreze în 2020 o scădere semnificativ mai mare comparativ cu estimarea făcută de Fondul Monetar Internaţional în luna aprilie, a afirmat marţi economistul şef la instituţiei financiare, Gita Gopinath, transmite CNBC, preluat de News.ro.

În timp ce statele europene erau în primele săptămâni de restricţii impuse de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus, FMI a estimat că economia globală va înregistra cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune din anii 1930. La momentul respectiv, Fondul a prognozat a contracţie de 3% a PIB-ului mondial în 2020.

În prezent, chiar dacă unele economii încep să se redeschidă, Fondul a avertizat că declinul va fi chiar mai grav.

”Pentru prima oară de la Marea Depresiune, atât economiile avansate cât şi cele emergente vor fi în recesiune în 2020. Actualizarea raportului World Economic Outlook în luna iunie va arăta probabil creşteri negative chiar mai grave decât am estimat anterior”,  a scris Gopinath într-o postare pe blog.

Fondul a mai afirmat că actuala criză, pe care a supranumit-o ”Marea Izolare”, ”nu seamănă cu nimic din ce a fost până acum”.

Pandemia a început ca o urgenţă de sănătate, dar a declanşat rapid o criză economică, din cauza măsurilor de distanţare socială necesare şi a restricţiilor de călătorie.

La nivel mondial există peste 8 milioane de infecţii cu coronavirus confirmate. Statele Unite, Brazilia, Rusia, India şi Marea Britanie sunt în prezent cele cinci ţări cu cel mai ridicat număr de cazuri, arată datele Johns Hopkins University.

Potrivit FMI, industria serviciilor a fost mai grav afectată decât industria prelucrătoare, ceea ce reprezintă o schimbare faţă de crizele precedente, unde lipsa investiţiilor a afectat cel mai mult activităţile productive.

În consecinţă, Gopinath a spus: ”Este posibil ca creşterea cererii din partea connsumatorilor să aibă ca efect o redresare rapidă, spre deosebire de crizele anterioare”.

Ea a avertizat însă că acest lucru nu este o certitudine, deoarece criza de sănătate ar putea afecta cheltuielile de consum, dacă oamenii vor economisi mai mult.

La rândul ei, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a anunţat, marţi, că se aşteaptă, pentru acest an, la cea mai mare scădere a cererii de petrol din istorie, dar că există semne că piaţa ar putea ajunge la o anumită stabilitate în lunile următoare, potrivit CNBC, citat de News.ro.

Preţul petrolului Brent a urcat  marţi cu peste 2%, la 40,53 dolari pe baril, în timp ce petrolul american WTI a avansat cu 1,8%, la 37,81 dolari pe baril. În acest an, preţurile petrolului au scăzut însă cu 40%, în urma restricţiilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, care au dus la prăbuşirea cererii.

Potrivit AIE, cererea de petrol din trimestrul al doilea, perioadă în care a avut loc cel mai mare impact al restricţiilor, a fost cu 17,8 milioane de barili pe zi mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea cererii a fost fără precedent, dar uşor sub aşteptările AIE.

Organizaţia cu sediul în Paris a estimat marţi că cererea de petrol va scădea în 2020 cu 8,1 milioane de barili pe zi, urmând să crească cu 5,7 milioane de barili pe zi în 2021.

Scăderea cererii de petrol anticipată pentru 2020 va fi cea mai mare din istorie, potrivit AIE, în timp ce creşterea din 2021 ar fi cea mai mare consemnată vreodată într-un singur an.

Pentru 2020, cererea de petrol ar urma să fie de 91,7 milioane de barili pe zi, cu aproape 500.000 de barili mai ridicată comparativ cu estimarea publicată de agenţie în luna mai, datorită livrărilor peste aşteptări care au avut loc în perioada restricţiilor.

OPEC şi aliaţii săi, între care şi Rusia, cunoscuţi sub denumirea de OPEC+, au convenit la începutul acestei luni să extindă reducerile record ale producţiei de petrol, de 9,7 milioane de barili pe zi, până la sfârşitul lunii iulie.

China se pregătește pentru ce e mai rău. Din nou

Autorităţile din Beijing le-au solicitat locuitorilor, marţi seara, să evite călătoriile ”neesenţiale” în afara oraşului şi au interzis persoanelor din zonele afectate să părăsească teritoriul capitalei după o revenire a cazurilor de COVID-19, relatează agenţia AFP, citată de Agerpres.

„Toate persoanele care trebuie neapărat să părăsească Beijingul vor trebui să prezinte un certificat care să ateste că un test negativ a fost efectuat în ultimele şapte zile”, a indicat în timpul unei conferinţe de presă Chen Bei, secretar general adjunct al primăriei capitalei Chinei.

Beijingul va închide din nou toate şcolile şi universităţile după o revenire a cazurilor de COVID-19, a anunţat marţi seară primăria oraşului. Autorităţile au solicitat celor 21 de milioane de locuitori să evite călătoriile „neesenţiale” în exteriorul frontierelor municipale. Toate detaliile – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here